Annons

Drastiska hot mot Tassebo

Debatt • Publicerad 25 juli 2012

Angående Linnea Stålhandskes, Länsstyrelsen, hot om att stänga katthemmet Hildas Tassebo i Kristianstad. Försämringen av djurskyddet i Skåne, sedan Länsstyrelsen tagit över, är slående. Bristen på personal och dålig kunskap av djurhållning hos personalen på länsstyrelsen har gjort det förödande för djuren i Skåne där djur dör av vanvård.

Senast var det gården i Tollarp där det låg döda getter både ute och inne i stallen redan förra året då två kvinnor kom dit. Inget gjordes för att stoppa vanvården och många fler djur hann svälta ihjäl i sin avföring innan myndigheterna fick tummen loss.

Annons

Men när det kommer till hemlösa katter, som Länsstyrelsen så tydligt visar ovilja emot, ja då går det undan. Linnea Stålhandske har tidigare visat motstånd mot katthem och ovilja att ge tillstånd.

Stålhandske och andra inspektörer är även emot TNR-metoden för hemlösa katter. En metod som gör att det många kallar vilda katter, men vi kallar skygga, kan kastreras, id-märkas och vaccineras och leva kvar ute vid kolonier där de får mat.

Dessa katter klarar livet ganska bra ute, de vet inget annat liv och liksom andra utelevande djur så anpassar de livet efter det. TNR-metoden gör dock så att man hindrar förökning av alla hemlösa katter. Givetvis ska inte denna metod användas på tamkatter som slängts ut.

Denna gången var det katthemmet Hilda Tassebo som hamnade i händerna på Stålhandske. Stålhandske har rätt i vissa punkter. Självklart ska det ej vara ammoniaklukt då det inte är bra för djuren och självklart ska det finnas riktig karantän.

Detta är inte en omöjlighet att ordna så att hota om stängning och omhändertagande av djuren är för mig ett sätt att göra något gott omöjligt bara för att man kan. Linnea Stålhandske kunde säga att katthemmet får sex månader på sig, annars åläggs katthemmet att betala vite.

Detta sker ju på gårdar där djuren far riktigt illa och vanvårdas, där djurägarna får år ut och år in på sig att förbättra när djuren omgående borde få hjälp.

Varför hotar man omgående ett katthem? Är det för att det är ett enkelt jobb att göra och inte så obekvämt? Är det för att man helt enkelt vill ha bort alla hemlösa katter? Ska man då inte jobba för att få bort alla oansvariga kattägare i stället?

De brister som finns på Hildas Tassebo är överkomliga att fixa. Djuren vanvårdas inte och får en chans till överlevnad i stället för att dö av kyla och svält eller avlivning för att någon kattägare tröttnat och struntar i sin så kallade älskade katt.

Trots det hotar Stålhandske med att polisen ska ta katterna samtidigt som hon försöker slå i huvudet på läsarna av Kristianstadsbladet att man såklart försöker omplacera katterna då polisen omhändertagit dem.

När sanningen är att katterna då hamnar på ett av polisens pensionat. Där får de bo cirka 5-14 dagar. Den tiden betalar polisen pensionatet. Därefter, om inga hem hittats, så dör katterna, för det är oftast avtalet mellan pensionat och polisen.

Annons

Brister finns hos Tassebo, men att hota om stängning när djur på gårdar samtidigt får dö i sin avföring, visar väldigt väl hur Länsstyrelsen i Skåne tänker.

Är det vad som kallas djurskydd? Kanske borde länsstyrelsen tänka om och börja ta tag i dem som vanvårdar sina djur i stället för att vilja slå undan benen på dem som gör något när djurägare agerar fullständigt vidrigt.

Gunilla Lindberg
Lena Ohlsson, Kattkommando Syd, Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons