Driv kollektivtrafiken i egen regi, Skånetrafiken

Varför ska all kollektivtrafik läggas ut på entreprenad? Kollektivtrafiknämnden utser i princip alltid det bolag som har det lägsta budet, vilket påverkar utförandet ofta negativt eftersom kvaliteten för det mesta blir sämre när man ska spara på nånting som redan är maximalt slimmat.
Kollektivtrafik • Publicerad 1 maj 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten tycker att Skånetrafiken borde utföra sitt uppdrag i egen regi, och inte lägga ut kollektivtrafiken på entreprenad.
Insändarskribenten tycker att Skånetrafiken borde utföra sitt uppdrag i egen regi, och inte lägga ut kollektivtrafiken på entreprenad.Foto: Johan Nilsson/TT

Varför kan inte Skånetrafiken utföra sitt uppdrag i egen regi? Se bara på den senaste upphandlingen av Öresundstågen. Där utsåg man SJ till entreprenör.

Vad händer efter en tid?

Man får många klagomål på att tågen inte går i tid.

Entreprenören märker att det inte går att driva trafiken med den ersättning man får och då säger man upp avtalet i förtid.

Driv trafiken i egen regi, så har Skånetrafiken en mycket bättre översikt och kan då rätta till problemen. Det är mycket viktigt att en samhällstjänst fungerar i det närmaste felfritt.

Claes Truedsson (C24:7)

”Entreprenören märker att det inte går att driva trafiken med den ersättning man får och då säger man upp avtalet i förtid.”