Annons

Du förvränger fakta och hoppas att ingen ska kontrollera dem

Det är helt makalöst att se hur politiker i Hässleholm, och Folkets Väl i det fall, förvränger fakta i förhoppning om att ingen ska titta närmare på det.
Energi • Publicerad 22 mars 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tror ni inte att det går, så åk till Danmark som har 47,2 procent vindkraft.
Tror ni inte att det går, så åk till Danmark som har 47,2 procent vindkraft.Foto: Johan Nilsson/TT

Låt mig förklara. Ernst Herslow påstår att efter att Ringhals stängde och året innan kriget 2022 så ökade elpriserna med 4-5 gånger. Så är det inte alls.

Medelårspriser utan skatt och avgifter.

Annons

År 2020: 29,2 kr/kWh

År 2021: 86,1 kr/kWh

År 2022: 171,2 kr/kWh

Siffror från Skellefteå kraft elområde 4.

År 2021, ett år efter Ringhals stängde var priserna 86,1 jämfört med 29,2. Alltså 50 öre eller 2,5 gånger. Inte 4-5 gånger som Ernst Herslow felaktigt påstod. Året 2022, när Putin började kriga och vi hade en exceptionellt varm sommar i Europa gick priserna upp till 171,2. Att man inte kan se att kriget och sommaren var boven i dramat med de höga priserna så är man politiskt blind och okunnig. Och tro att ett litet kärnkraftverk som Ringhals skulle kunna kompensera för att 50 procent av Frankrikes kärnkraftverk stod stilla sommaren 2022, att Ryssland stängde elen till Finland som tvingades att importera mer el från Sverige, gaspriserna som sköt i höjden, ja då är man helt verklighetsfrånvänd.

”Gå in och titta själva, alla läskunniga kan enkelt se att vi producerar gott om el.”

Ernst Herslow säger också att vi producerar historiskt låga nivåer med energi jämfört med 40 år sedan. Ja jag har inte några rullande strömavbrott där jag bor men är man orolig så har Ekonomifakta.se en fantastisk graf som visar att Ernst Herslow har helt och hållet fel. Gå in och titta själva, alla läskunniga kan enkelt se att vi producerar gott om el. Vi exporterar mest i hela Europa. Varje år!

Att vindkraften är instabil som källa har han rätt i, men tekniken finns och utnyttjas nu vid alla större anläggningar. Genom att enbart utnyttja 90 procent av vindenergin kan vindkraften ta de extra 10 procenten och använda vid behov för att stabilisera effekten så att tröga system, vattenkraft och värmekraft, kan utnyttjas. Och även batterier används idag som hjälp som bland annat Vattenfall har byggt. Läs om det, allt finns där ute för den nyfikne. Och tror ni mig inte, åk till Danmark som har 47,2 procent vindkraft.

Och återigen så har Ernst åsikter skjutits ner genom att vi normalbegåvade har läst på och hittat fakta, fakta som inte tvättats av brunhögerns bloggar och fantasifulla teorier.

Istället för att fokusera på nätägarnas hutlösa prissättning på den extremt billiga el som produceras i detta land och de höga avgifterna på deras nät, så raljerar Ernst fortfarande om ett beslut som togs av ägaren av Ringhals och enhälligt av riksdagen 2016. Man hade hoppats att Folkets Väl hade drivit politik som gynnat kommunen, istället för att fantisera om energipolitiken i hela landet. Hässleholm har utmaningar framöver som kräver politiker som ser nyktert på samhället och inte sådana som försöker driva politik som de uppenbarligen inte begriper sig på.

Det är dags för ungdomen att ta över!

Ulf Nilsson, medborgare

Annons
Annons
Annons
Annons