Annons

Dyker vi i schampo?

En vecka in på det nya året gjordes ett dyk söder om Revhaken vid Åhus. Förvånande var det mjölkigt vitt i vattnet. En vitaktig dimma som drog ner sikten.
Miljö • Publicerad 7 februari 2019
Dimmigt vatten vid utsläpp från mindre avloppsreningsverk i sjö.
Dimmigt vatten vid utsläpp från mindre avloppsreningsverk i sjö.Foto: Andreas Vos

Som dykare utanför Åhus har vi upplevt detta fenomen vid andra gånger vi dykt, främst på sommarhalvåret och då tolkat det som blomning i ekosystemet.

Inget blommar på vinterhalvåret. Vid tillfället var det lugnt med en lätt pålandsvind, havet var inte upprört, inga större partiklar syntes i vattnet.

Annons

Då vattnet var två grader kallt tog det en stund att värma upp sig efter dyket. Vid hemkomsten la sig en av dykarna i badkaret för att bli varm. När han var varm schamponerade han sig varpå hela badkaret blev täckt med en vitaktig dimma. Genast infann sig frågan hur många som duschar i Kristianstadstrakten varje dag. Svar: runt 50 000-60 000 personer.

Innehållsförteckningen på flaskan visade att den en hel räcka kemikalier.

”Vattnet som kommer ut där stinker av en giftig kemikaliecocktail så stark att man blir lätt yr om man står där för länge.”
Hur många i Kristianstadstrakten duschar och tvättar håret varje dag?
Hur många i Kristianstadstrakten duschar och tvättar håret varje dag?Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Kemikalierna i 50 000-60 000 tusen tvättningar blandas i avloppsystemet med 10 000 tusentals andra kemikalier samt läkemedel. Allt detta når sedan avloppsreningsverket som i sin tur fäller med kemikalier som inte tar bort andra kemikalier.

Ofta breddar reningsverken när det blir för mycket vattenflöden som vid regn, då renas ingenting allt åker ut. Längs Helge å finns 34 avloppsreningsverk som inte renar kemikalier. Tar man en titt vid Hammarslund vid ”skruven” cirka en kilometer nedströms Kristianstad avloppsreningsverk så pumpas avloppsvattnet ut i Hammarsjön. Vattnet som kommer ut där stinker av en giftig kemikaliecocktail så stark att man blir lätt yr om man står där för länge.

Som dykare ställer vi helt enkelt en fråga, är Svenska reningsverk så dåliga att vi dyker i schampo ute vid kusten?

Enligt EU är vi tydligen så dåliga då EU har påpekat att hälften av Sveriges kommunala avloppsreningsverk inte lever upp till EU-kraven. Sverige var år 2018 uppe i Europa domstolen och förhandlade om ett undantag för dom Svenska reningsverken. Ytterligare en fråga infinner sig: har svenska folket blivit tillfrågat om detta undantag? Vem förhandlar ifrån svenskt håll?

”Ingen vet egentligen vad som finns i avloppsvattnet. Hur kan man då uttala sig om hur sjön och ekosystemt där mår, när man inte vet något?”

Systemfelet blir väldigt uppenbart då man i Kristianstadsbladet 4/2 kan läsa rubriker som ”Sjön mår bättre än på hundra år”. Sjön som påtalas är Finjasjön där det pågår utsläpp dygnet runt ifrån avloppsreningsverk och pumpstationer. Ibland går avloppsvattnet även ut orenat, exempelvis vid breddningar, filterbyten och driftstopp.

För hundra år sedan hade vi inte bråkdelen av alla de kemikalier och läkemedel som finns idag. I Sverige kan vi endast provta på ett hundratal ämnen. Ifrån ett avloppsreningsverk kan det komma ut 10 000-tals kemikalier. Ingen vet egentligen vad som finns i avloppsvattnet. Hur kan man då uttala sig om hur sjön och ekosystemt där mår, när man inte vet något? Var finns det sunda förnuftet?

Det kanske är dags för oss alla att vakna. En början kan vara att införskaffa ett kemikaliefritt schampo så vi som simmar eller dyker i Hanöbukten slipper se död fisk och bottendöd.

Andreas Vos

Ordförande Åhus Maritima Sällskap

Annons
Annons
Annons
Annons