Annons

Eftervården kräver nya arbetssätt

Sedan i februari har den skånska sjukvården arbetat intensivt med att finna, begränsa och behandla patienter med covid-19. Den 24 februari genomfördes den första provtagningen i Skåne. Den 28 februari sattes det upp tält för provtagning utanför sjukhusen. Den 3 mars konstaterades det första fallet av corona i region Skåne och ett intensivt smittspårningsarbete tog vid. På det första konstaterade fallet följde flera, och idag har drygt 3100 skåningar testat positivt för covid-19.
Efter covid-19 • Publicerad 5 juli 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skånes sjukvårdsdirektör har fått i uppgift att säkerställa att den rehabvård som krävs också finns tillgänglig.
Skånes sjukvårdsdirektör har fått i uppgift att säkerställa att den rehabvård som krävs också finns tillgänglig.Foto: Pontus Lundahl/TT

Region Skåne har klarat sig jämförelsevis bra. Den skånska sjukvården har klarat av att ge intensivvård åt dem som varit i behov av det, och den skånska äldreomsorgen har varit framgångsrika i att hålla smittan borta. Nio av tio skånska äldreboenden har lyckats skydda de män och kvinnor som bor hos dem. Det är en viktig förklaring till de relativt låga antalet avlidna i covid-9 i Skåne.

Än är det för tidigt att blåsa faran över – men trots det måste vi förbereda oss för nästa steg i kampen mot corona. De som varit sjuka och tillfrisknat kommer, i olika hög grad, att behöva rehabiliterande åtgärder. Spektrat är mycket stort: En del, som inte drabbats av en allvarlig form av viruset kämpar med allmän trötthet och behöver hjälp att återgå till en fungerande vardag. Personer som drabbats av allvarlig covid-19 infektion kan få både fysiska, kognitiva och psykologiska funktionsnedsättningar. Det kan yttra sig som problem med balansen och förmågan att gå, hjärntrötthet, långvarig smärta, psykologiska reaktioner och posttraumatisk stress.

”Det kommer att behövas tvärprofessionella vårdteam för att möta covid-19 patienternas skiftande behov av rehabilitering.”
Annons

Därför har nu en arbetsgrupp som ska ta fram ett förslag på en rehabiliteringsprocess bildats. Det kommer att behövas tvärprofessionella vårdteam för att möta covid-19 patienternas skiftande behov av rehabilitering. Hälso- och sjukvårdsnämnden i region Skåne fattar nu beslutet att ge sjukvårdsdirektören i uppdrag att ta fram en plan för rehabilitering av covid-19 patienter och att säkerställa att den kunskap och de resurser som kommer att behövas också finns.

Också de som undkommit att smittas men nu i många månader levt i social isolering kan komma att behöva hjälp och stöd. Från flera håll kommer rapporter och vittnesmål om den sociala isoleringens konsekvenser. Människor mår inte bra av att vara utan andra människor. Vi behöver varandra. Ensamhet kan få destruktiva konsekvenser i form av psykisk ohälsa, känslor av hopplöshet och meningslöshet. Det måste vi också rusta för.

”Än är pandemin inte över – men det kommer en tid efter corona. Då måste den skånska sjukvården vara beredd.”

Än är pandemin inte över – men det kommer en tid efter corona. Då måste den skånska sjukvården vara beredd. Från politiskt håll arbetar vi hårt för att se till att sjukvården har de resurser, i form av kompetens, kunskap, personal och vårdplatser som kommer att behövas då.

Gilbert Tribo (L)

ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Skåne

Anna Mannfalk (M)

1:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Skåne

Per Einarsson (KD)

ordförande i Psykiatri-, habiliterings- och hjälpmedelsnämnden, Region Skåne

Birte Sandberg (C)

ordförande i Primärvårdsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons