Elände, elände, bara elände?

Svenska värderingar Artikeln publicerades
Skjutning i Parkstaden i Kristianstad, korsningen Skogsvägen-Lasarettsboulevarden. Poliser på plats. Magnus Valtersson
Foto: Tommy Svensson
Skjutning i Parkstaden i Kristianstad, korsningen Skogsvägen-Lasarettsboulevarden. Poliser på plats. Magnus Valtersson

I förra lördagens Kristianstadsblad (11/1) berättar ledarskribenten att Sveriges befolkning nu till 25 procent består av människor med utländsk härkomst. Vi får också veta att, om vi inte ganska omgående tar i med hårdhandskarna, så kommer dessa människor att underminera, kanske till och med rasera den ariska välfärdsstat som vi byggt upp sedan generationer.

Vidare följer en lång redogörelse för allt elände som denna invandring för med sig i form av gatuvåld, gängkriminalitet, skjutningar, moralpoliser och hjärntvätt.

Det är utmärkt att Bladet på detta sätt stärker sammanhållningen och kampviljan hos oss etniska svenskar, så att vi kan stå emot dessa dolska anslag mot vår demokrati.

Samtidigt, o hädiska tanke, hade det varit intressant att få veta hur många hundratusentals av dessa människor som går till jobbet varje dag och betalar sin skatt och bidrar till vår välfärd.

Jag förstår att sådan information inte ligger i linje med Bladets syn på migrationen, men som en objektiv och liberal tidning kanske man kunde kosta på sig en liten faktaruta längst i något hörn på ledarsidan. Det behövs ingen helsida om alla låglönejobb som utförs inom vård, omsorg, på byggarbetsplatser och all RUT-städning som utförs i svenska hem. Den behöver heller inte heller illustreras med en fladdrande svensk fana, utan det räcker med en enkel liten faktaruta.

Leif Nilsson

Åhus

Carolin Dahlman, politisk redaktör på Kristianstadsbladet, svarar

Som liberal är jag mån om att försvara människors frihet. Sverige är unikt i hur vi tolererar andras åsikter och livsstil, omfamnar lika rättigheter och demokrati, och så vidare. Detta kommer jag alltid att se som viktiga värden att försvara. vare sig de kommer från stat eller andra människor.

Jag förstår dock att det är människor som är bärare av värderingar, och att dessa därmed inte automatiskt finns om de inte försvaras. Om det bor många personer i landet som har helt andra värderingar kommer det att påverka övriga samhället.

Jag är i grunden för fri invandring, men förstår orimligheten i det med tanke på national- och välfärdsstat. Jag håller med om att många av de nyanlända är skötsamma och har jobb, men sanningen är att arbetslösheten är väldigt hög i gruppen, delvis på grund av bristande erfarenheter och utbildning. Att påstå att det inte skulle ligga ”i linje med Bladets syn på migration” att påpeka uppsidorna är en fräck anklagelse utan grund.

Carolin Dahlman

Politisk redaktör Kristianstadsbladet

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.