En framgång utan motstycke: 40 år sedan första vodkan tappades i Åhus

Åhushistoria Artikeln publicerades
Första tappningen någonsin av en Absolutflaska på Spritan i Åhus skedde för hand från vattenkranar monterade på tunnor placerade ovanpå en trave träpallar.
Foto: Privat
Första tappningen någonsin av en Absolutflaska på Spritan i Åhus skedde för hand från vattenkranar monterade på tunnor placerade ovanpå en trave träpallar.

Då det begav sig riskerade 50 anställda att förlora jobben. Men det som då provades födde ett första litet steg på något som mot alla odds ledde till gigantiska kliv ut i världen. En framgång som än i dag saknar motstycke inte bara inom Kristianstads kommuns gränser, utan även i svensk företagshistoria.

För 40 år sedan, måndagsmorgonen den 12 februari 1979, tappas den absolut första flaskan Absolut på Spritan i Åhus. All hantering sker manuellt: tappning, kapsylering, etikettering, skattemärkning och emballering. Varje märke på flaskan sätts dit för hand efter att ha penslats med lim. Vodkan tappas på flaskorna för hand från rostfria tunnor försedda med vanliga vattenkranar. Tunnorna i sin tur är placerade på en trave träpallar. Därefter viras flaskorna in, också för hand, snyggt och prydligt i silkespapper med medaljong.

När arbetsdagen är över har den första Absolut vodkan någonsin blivit till, totalt 74 kartonger med 12 flaskor i varje. Leveransen sänds som ”smakprov” till Vin & Sprits agent i New York. Han meddelar att han är nöjd. Anställda på Spritan oroar sig för nedläggningshotet.

Den 17 april sker en första provkörning med Absolut på en helt nyinstallerad tappningslinje på Spritan. Allt fungerar.

Det dröjer närmare en och en halv månad innan den vilda chansningen med en helt ny svensk exportvodka blir känd för alla Vin & Sprits medarbetare genom en anspråkslös notis i personaltidningen den 22 mars med rubriken ”Nu ska vi exportera vodka”. Den 17 april sker en första provkörning med Absolut på en helt nyinstallerad tappningslinje på Spritan. Allt fungerar. Tre dagar senare anländer den första formella ordern från USA. Den 14 maj skeppas de första lådorna maskintappad Absolut över till USA för försäljning. Medarbetarna på Spritan håller tummarna. Det handlar om deras jobb. Få utomstående tror på idén.

I somras invigdes besökscentret Absolut Home med restaurang i Åhus.
Foto: Tommy Svensson
I somras invigdes besökscentret Absolut Home med restaurang i Åhus.

Men resultatet överträffar alla förhoppningar. Efter bara några år på USA-marknaden är Absolutflaskan en så välkänd produkt, att det räcker med att antyda dess silhuett i marknadsföringen, vars första lika unika som klassiska annons med detta upplägg lanseras 1984. Det tar bara 25 år innan Absolutflaskan nummer en miljard lämnar fabriken i Åhus, vilket sker den 16 mars 2004. Flaskan förses med en gyllene kapsyl och skeppas till USA för att ingå i ABSOLUT ART- samlingen i New York.

Absolut Vodka gick på ett par decennier från ingenting till att bli världens näst största kvalitetsvodka.

År 2008 säljer staten ägandet till franska Pernod Ricard, som på ett berömvärt sätt fortsätter värna Absolut vodkas lokala tradition och förankring.

Sedan de första 888 historiska Absolutflaskorna lämnade Spritan den 12 februari 1979, har både produktion och fabrikslokaler mångdubblats. Absolut Vodka gick på ett par decennier från ingenting till att bli världens näst största kvalitetsvodka och det tredje största internationella kvalitetsspritmärket alla kategorier. Inom gebitet saknas motsvarighet i modern historia.

Och fortfarande, precis som i begynnelsen för 40 år sedan, produceras varenda droppe Absolut inom en enda kommungräns på vårt jordklot: Kristianstads kommun!

Kenth Olsson

Lokalhistoriker

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.