Annons

En fri kultur ger fria människor

Nu är det på allvar. Nu börjar mönstret bli mycket tydligt. Nu är det dags för alla oss andra att reagera och agera, skriver representanter för kulturlivet i Östra Göinge.
Levande kultur • Publicerad 4 april 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
April 2019. Den polska skådespelaren Magdalena Cielecka protesterar mot de konservativa myndigheternas beslut att plocka bort en tavla från Nationalmuseet där en kvinna äter banan med stort behag. Anledning: för obscen.
April 2019. Den polska skådespelaren Magdalena Cielecka protesterar mot de konservativa myndigheternas beslut att plocka bort en tavla från Nationalmuseet där en kvinna äter banan med stort behag. Anledning: för obscen.Foto: Dario Salina

I Sverigedemokraternas attacker mot den fria kulturen blir deras strategi mer och mer tydlig. I ett totalitärt, nationalistiskt samhälle är makten och kontrollen över kultur, media och utbildning avgörande i syfte att påverka opinionen och därigenom påverka samhället i en viss riktning. Historiskt har vi sett det flera gånger hända i totalitära stater som Sovjetunionen och Nazityskland. Vi ser det i nutid i Nordkorea och Kina. Vi ser hur Ungern och Polen rör sig i denna totalitära riktning. Dessa länder befinner sig geografiskt nära Sverige och deras styren hyllas av till exempel Sverigedemokraterna.

”Det övergripande målet är att låta film, konst, litteratur och musiken få pröva olika vägar, skildra mångfald samt pröva teser, bryta ny mark, testa tabun.”

I fria, demokratiska länder är kulturen fri att utvecklas, med hjälp, ibland av offentliga stöd. Det övergripande målet är att låta film, konst, litteratur och musiken få pröva olika vägar, skildra mångfald samt pröva teser, bryta ny mark, testa tabun. Men självklart också bli ifrågasatt, bli prövad av kritiker, av publiken, av en fri marknad. Denna symbios är kärnan i ett fritt samhälle.

Maj 1933. Ett av nazisternas bokbål. Tysk kultur skulle rensas från skadlig litteratur.
Maj 1933. Ett av nazisternas bokbål. Tysk kultur skulle rensas från skadlig litteratur.Foto: NOVOSTI
Annons

Sedan vårt land demokratiserades för cirka hundra år sedan har vi varit överens om att hålla staten åtskild från kultur och media – ” på armslängds avstånd”. I demokratins begynnelse bildades Arbetarnas studieförbund, ABF, och flera andra studieförbund med syftet att lyfta människor och ge många chansen till utbildning, särskilt inom samhällskunskap. Att ge medborgarna verktyg för att kunna vara kritiska och ta del av allt som händer i vår omvärld!

”Det är ingen tillfällighet att SD nu angriper såväl Public service som den fria kulturen inklusive Studieförbunden och då specifikt ABF.”

Denna hundraåriga modell är nu under attack från nationalkonservativa krafter. Det är ingen tillfällighet att SD nu angriper såväl Public service som den fria kulturen inklusive Studieförbunden och då specifikt ABF. Vi ser det som en led i att styra det fria ordet och som ett hot mot demokratin i vid mening.

På nära håll i Hässleholm har de styrande M, KD, L, med starkt inflytande från SD, radikalt tagit bort hela stödet till studieförbunden. I Sölvesborg där SD styr ifrågasätts den fria samtida konsten. Vi ser samma tendenser just nu i Östra Göinge där SD i en lång skrivelse med märkliga konspirationsteorier vill dra in ABFs allmänna stöd. Samma förslag har SD lagt fram i Region Skåne. Detta är inte bara ett slag mot ABF utan mot demokratin som utgör grundvalen i vårt samhälle.

Vi hoppas därför att ni andra demokratiskt folkvalda partier tänker till och motarbetar aktivt dessa förslag! Varje förändring kan ses som mindre betydelsefullt men vi ser det tydliga mönstret. Utan att reagera begår vi ett historiskt misstag!

”Vi kommer från olika delar av samhället men tillsammans vill vi, med denna artikel, väcka alla demokratiska fria partier från höger till vänster och stanna upp, fundera en stund.”

Vi är kulturarbetare, folkbildare och bärare av idén om att en fri kultur ger fria människor. Vi kommer från olika delar av samhället men tillsammans vill vi, med denna artikel, väcka alla demokratiska fria partier från höger till vänster och stanna upp, fundera en stund. Vilka konsekvenser får dessa förslag i det långa loppet? Vad skapar det för samhällen?

Marika Wachtmeister

Knislinge

Viveca Knutsson

Lärare

Anna Wållgren

Annons

Carl-Johan Dahlgren

Hanaskog

Gerd Persson

Ingvar Persson

Anna Kvist

Ingela Skarp

Barbro Jägervall

Sticka för fred

Annons
Annons
Annons
Annons