En gemensam pensionärsorganisation

Debatt ,

”Arbetare i alla länder, förenen eder”, var det någon som sa. Idag borde det i istället sägas: ”pensionärer i hela Sverige, förenen eder”.

Vi har idag ett stort antal pensionärsorganisationer – SPF, PRO, SKPF, SPRF, RPG, och kanske någon till som jag har missat.

Alla har dock något gemensamt. Alla, utom en, är förhållandevis små, har lågt medlemstal och är därmed enskilt svaga. Alla har också det gemensamt, att man kämpar, var och en i sin ”ringhörna”, för att pensionerna ska värdesäkras, samt att skatteuttaget för pensionärer ska vara likvärdigt gentemot de fortfarande arbetande.

Utöver detta är social gemenskap och friskvård förmodligen också gemensamma uppfattningar. Men för att nå målen, fordras en en enad front.

  I dag är det många små ”Davidars” kamp mot ”Goliat”. I stället borde det vara en stark ”David” mot jätten. Detta uppnås genom en stor pensionärsorganisation.

  Alltså: Dags att släppa på prestigen. En pensionär är en pensionär. Det ”gamla” måste vi släppa. Om jag varit akademiker, stats- eller kommunalanställd, religiöst engagerad/anställd, eller något annat i mitt yrkesverksamma liv, är det i och för sig inte borta, men borde läggas på en avsevärt lägre nivå nu än då vi arbetade.

  Vi måste förenas som pensionärer för att ha en chans att påverka. Vi måste skapa en pensionärsorganisation, under en gemensam, demokratiskt vald styrelse/ledning. En pensionärsriksstyrelse. Med ett fåtal gemensamma mål, och riktat mot en överhöghet – ”staten”, det politiska etablissemanget.

  Eventuella så kallade ”särintressen” får behandlas enligt gängse normer, det vill säga motioner och majoritetsbeslut.

  ”Bättre en stor stark, än många små lätta”.

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.