En granskning av kungahuset ska inte vara en hyllning
I insändaren ondgjorde Brita Almer sig över SVT Uppdrag granskning den 16 maj, där det uppdagades olika märkligheter, bland annat ekonomiska oegentligheter, som kungahuset ägnar sig åt. Likaså granskades bland annat hur Statens Fastighetsverks representanter krökte rygg för kungahuset och lät staten betala för vissa av hovets privata utgifter.
Vad som framkom av granskningen var att kungahuset, diverse släktingar till detsamma och övrigt entourage, med stor energi ägnar sig åt på alla sätt undgå skatt och att låta staten, det vill säga egentligen vi skattebetalare, bekosta deras excesser.
Det finns en gammal och väl etablerad sanning som säger att ju längre tid en person har en befattning, ju mer korrumperad blir såväl den själv som personer i dess närmaste omgivning – vilket även framkom i Uppdrag granskning. Under de 50 år som Carl XVI Gustaf varit kung så hinner mycket ske inom just det området. Programmet var alltså inte en hyllning till kungen för hans 50 år som regent, utan en seriös granskning av vad vi som skattebetalare får betala för att ha en kung och ett kungahus.
Kungen har ingen som helst formell makt, men lyckas genom villiga hantlangare ändå bygga en egen värld och ge sken av att kungahuset är viktigt för Sverige, vilket Brita Almer förefaller att tro på. Hon anger att den kungliga familjen är viktig vad avser kontakter med andra länder, för utövare av kultur och idrott, inställning till naturen med mera. Men det är de facto mest påhittade och självpåtagna intressen och sysselsättningar i brist på viktigare uppgifter.
”Det är dags att Sverige blir en riktig demokrati och byter bort sina genom arv tilldelade operettstatschefer mot av folket vid direkta val utsedda statschefer.”
Kungen och hans drottning åker under innevarande år, med anledning av hans 50 år som kung, runt i Sverige och visar upp sig (mest för pensionärer och utkommenderade flaggviftande skolbarn, men dock) men kanske lyckas han även, om än väl sent, lära sig något om Sverige.
Att kungen sedan, i likhet med sina företrädare och även andra ur Bernadottesläkten, älskar att visa upp sig i lånta fjädrar, för närvarande amirals- och generalsuniform, kan ju vara förståeligt. Det, tillsammans med att få bli titulerad amiral eller general, ger ju sken av att vara betydelsefull även om den formella utbildningen bäst motsvarar det som en armékapten eller örlogskapten har. Även kungens efterträdare Victoria får samma rätt, om än med ännu mindre militär utbildning. Jösses!
Det är dags att Sverige blir en riktig demokrati och byter bort sina genom arv tilldelade operettstatschefer mot av folket vid direkta val utsedda statschefer. Därigenom blir Sverige också av med korruptionen runt statscheferna och får sådana som verkligen kan deltaga i rikets ledning. Finland kan ses som exempel på en verklig demokrati, där de valda presidenterna kan och har förmåga att representera landet.
Det är glädjande att se den finländske presidenten i olika internationella sammanhang, tillsammans med andra valda statschefer. Så bra borde Sverige också få ha det.
Lars-Henning Persson, demokrat och skattebetalare