En ideologisk nit som driver

Diskussionen om friskolor ska rimligen handla om hur våra skattemedel hanteras bäst, skriver Anders Tell (S).Kommentar till Maria Malmer Stenergard, Varje barn och elev är unik, 24 januari
Debatt • Publicerad 28 januari 2014
Socialdemokraternas uppfattning när det gäller friskolor är bland annat att kommunerna ska ha ett avgörande inflytande över skolors etableringar.
Socialdemokraternas uppfattning när det gäller friskolor är bland annat att kommunerna ska ha ett avgörande inflytande över skolors etableringar.Foto: Foto: KATARZYNA KORZA / TT

Maria Malmer Stenergard, riksdagskandidat (M) hittar på en bild av Socialdemokraterna som hon sedan argumenterar emot. Det är väl ideologisk nit som driver, när det gäller friskolor, snarare än ett kritiskt och granskande förhållningssätt. Måhända är det också enklare att vara ideologiskt rättänkande i riksdagen, än att brottas med den vardag som både partivänner till Malmer Stenergard och andra har att förhålla sig till här i Kristianstad. I Kristianstadsbladet den 25 januari förklarar sig moderaternas ledare i Kristianstad, Fredrik Axelsson, till exempel nöjd med skattehöjningen i kommunen. Ja, man är ju faktiskt på grund av regeringens politik tvungen att höja skatten.

Men ännu så länge är Malmer Stenergard kommunpolitiker och ledamot i barn- och utbildningsnämnden och det kan ha sina konsekvenser, som jag strax återkommer till. Malmer Stenergards favoritämne tycks vara hennes bild av social- demokratins motarbetande av fristående aktörer. Diskussionen om friskolor ska rimligen handla om hur våra skattemedel hanteras bäst.

Vår uppfattning när det gäller friskolor är följande:

Kommunerna ska ha ett avgörande inflytande över skolors etableringar. Vi ser nu en enorm överetablering av platser i framför allt gymnasieskolan. I Kristianstad finns det drygt 1 500 platser för mycket. Det leder till resursslöseri av stora mått.

Skattemedel ska användas till det de är avsedda för, inte riskkapital- bolagens vinster. Det ska finnas en långsiktighet i ägandet där uppgiften att bedriva utbildningsverksamhet ska komma först.

Mer dramatiskt än så här behöver det inte vara och att döma av opinions- undersökningar så delas den här uppfattningen av de flesta svenskar.

Jag vill passa på att upplysa läsarna om att den majoritet som Malmer Stenergard tillhör i barn- och utbildningsnämnden den 3 september 2013 ställde sig bakom ett remissyttrande som sa nej till ytterligare en fristående gymnasieskola i Kristianstad. Trots det gav Skolinspektionen den här skolan tillstånd. Vi socialdemokrater tog då initiativ till ett överklagande av Skolinspektionens beslut. Barn- och utbildningsnämnden beslutade därefter den 1 oktober 2013 att överklaga beslutet. En av dem som var med och fattade det beslutet var Maria Malmer Stenergard. Det retoriska greppet med en mening som: ”Med större valmöjlig- heter kan vi möta fler familjers behov och önskemål”, ekar kanske lite tomt mot bakgrund av det ställningstagandet. Men det blir nog, som sagt, enklare att vara ideolog en bit ifrån en kommunalpolitisk vardag.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Anders Tell, Andre vice ordförande, i barn, och utbildningsnämnden
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.