En motbild av situationen

Nu har privata entreprenörer hittat ett sätt att finansiera en total upprustning som dessutom ger kommunen ett antal nya arbetstillfällen. Se möjligheterna och försöka göra något positivt av situationen, skriver debattskribenten Tommy Aspegren (FP).
Debatt • Publicerad 11 augusti 2014
Få nytt liv. Invånarna i Östra Göinge har på olika sätt drivit på för att Brobysjukhuset skulle få nytt liv, skriver debattskribenten.
Få nytt liv. Invånarna i Östra Göinge har på olika sätt drivit på för att Brobysjukhuset skulle få nytt liv, skriver debattskribenten.Foto: Foto: Tommy Svensson

Det finns alltid mer än en historia om samma sak. Den här handlar om hur Migrationsverket och Östra Göinge kommun har hjälpt varandra!

Vårt kommunala bostadsbolag, numera Göingehem, har under åratal dragits med ett stort antal tomma lägenheter. I dag har vi en kö till våra lägenheter – otänkbart för bara något år sedan. Migrationsverket har under flera år hyrt ett stort antal lägenheter (just nu 85) av Göingehem. Denna inkomst har starkt bidragit till att Göingehem kunnat satsa på upprustning, modernisering och till och med nybyggnad - inte bara hålla näsan ovanför vattenytan. Den förbättrade hyresmarknaden har även möjliggjort att sälja - istället för att riva - ett antal hyresfastigheter för att få loss pengar till investeringar.

Liknande har hänt i ett antal kommuner med minskande befolkning. Man har sett möjligheter istället för att bygga på en bild som saknar verklighetsförankring.

Invånarna i Östra Göinge har på olika sätt drivit på för att Brobysjukhuset skulle få nytt liv, bland annat genom att kommunen skulle köpa stället ”och göra någonting med det”– tyvärr ett alltför våghalsigt äventyr för en liten kommun.

Nu har privata entreprenörer hittat ett sätt att finansiera en total upprustning som dessutom ger kommunen ett antal nya arbetstillfällen. Migrationsverket betalar, kommunen får skatteintäkter, som man kan använda till annat - till exempel vård, skola och omsorg, och borde alltså stötta verksamheten.

Vi märker det genom att fler främmande människor rör sig i vår kommun, på bussen, på Konsum och på ICA. Man kan faktiskt välja att se även det som en vinst, med lite mer liv och rörelse. Även om det ibland kan innebära smärre kulturkrockar.

Nu bygger allt detta på sådant man skulle önska vore annorlunda – i följande prioritetsordning. Det första är att flyktingströmmarna i världen skulle minska så att människor slapp lämna sina hem, släktingar och vänner för att känna sig trygga - alltså mindre krig och annat skit i världen. Det andra är att alla EU-länder tog det ansvar man kommit överens om. Det tredje är att alla kommuner i Sverige hjälpte till att hantera den flyktingström vi just nu ser.

Tills dessa saker är lösta, vilket lär dröja ett bra tag, har vi en situation här och nu att hantera och då bör vi göra det så klokt som möjligt. Att hävda att det borde vara annorlunda är inget sätt att hantera någonting – även om det är vad vi allihop innerst önskar så hjälper det ingen och ingenting här och nu. Den uppgift Migrationsverket försöker lösa har de fått från denna och tidigare regeringar, från EU och från världssamfundet.

Som vanligt är det klokast att ”gilla läget”- i en situation som man de facto inte kan påverka mer än marginellt. Se möjligheterna och försöka göra något positivt av situationen. Har du en negativ bild blir det alltid jobbigt, har du en positiv blir allting lättare! Jag tycker att vi ska satsa på ett positivt Göinge och agera på ett klokt sätt.

Tor Gasslander
Tommy Aspegren FP
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.