GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En ny situation kräver en ny strategi

Slopa straffrabatten, utöka skolplikten och utöka möjligheten för kameraövervakning.
Trygghet • Publicerad 3 augusti 2022 • Uppdaterad 3 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sedan i våras kameraövervakas området kring Viaduktgatan och Götagatan. Nyligen förlängdes tillståndet för övervakningen med ett år.
Sedan i våras kameraövervakas området kring Viaduktgatan och Götagatan. Nyligen förlängdes tillståndet för övervakningen med ett år.Foto: Mikael Persson

Nyligen meddelade polisen att kamerabevakningen längst Viaduktgatan och Götagatan förlängs. I närmare ett år framåt kommer kamerorna vara en viktig del i att fånga upp eventuellt stök i ett område som påverkats av både skjutningar och explosioner. Detta är bra – men samtidigt har vi mer att göra. Inte minst för våra unga eftersom gängen utnyttjar dem strategiskt och cyniskt för att komma undan så lindrigt som möjligt och för att kunna fortsätta begå brott.

Sverige och Hässleholm befinner sig i en ny situation, då behövs en ny strategi. Kristdemokraterna vill se ett batteri av åtgärder för att förändra kriminalpolitiken som rör ungdomar. Därför lanserade vi för några år sedan Operation rättvisa: ett åtgärdspaket mot ungdomsbrottsligheten.

Christer Caesar, Kristdemokraterna.
Christer Caesar, Kristdemokraterna.Foto: Simon Rehnström

Vi föreslår till exempel att straffrabatten för unga ska bort, att fler unga brottslingar ska dömas till sluten ungdomsvård och att alla brott ska utredas och klaras upp. Därtill behövs fler förebyggande insatser. Vi vill bland annat förändra sekretesslagstiftningen för att förbättra samverkan mellan socialtjänsten, skolan och polisen. Dessutom vill vi att det ska vara skolplikt upp till 18 års ålder, så att unga inte kan hoppa av skolan för att bli livsstilskriminella.

”Samhället måste ge tydliga signaler på vad som är rätt och fel, såväl som att reagera snabbt på begångna brott.”

Balansen mellan vad vi som kommun kan göra och staten är stor men båda måste göra sitt yttersta. Det är vårt ansvar som makthavare att stärka Hässleholm och Sveriges trygghet för framtiden. Därför föreslår vi Kristdemokrater i Hässleholm bland annat att samverkan mellan kommun och föreningar ska stärkas för att förebygga brott, att trygghetskameror ska införas på olika platser i hela kommunen. Det vill säga att kameror ska inte bara vara aktuella i centrala Hässleholm, kriminell verksamhet kan likväl hända i Hästveda och Mala som i Hässleholm.

Likväl så måste den upplevda tryggheten stärkas genom bland annat väktare, klottersanering och genom brottsförebyggande- och det trygghetsskapande arbete. Samhället måste ge tydliga signaler på vad som är rätt och fel, såväl som att reagera snabbt på begångna brott.

Christer Caesar (KD), toppkandidat i valet till Hässleholms kommunfullmäktige

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.