unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Enkel matte avslöjar Alliansens luftslott

Det är respektlöst är att måla upp en fortsatt underfinansiering av den offentliga psykiatrin som ”en makalös” och ”historisk” satsning.
På punkt efter punkt blir det uppenbart att Alliansen återigen underfinansierar den offentliga psykiatrin.
På punkt efter punkt blir det uppenbart att Alliansen återigen underfinansierar den offentliga psykiatrin.
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den styrande Alliansen i Region Skåne fortsätter att underfinansiera den skånska psykiatrin, skrev vi i Miljöpartiet i Kristianstadsbladet den 6 februari.

I sitt svar rabblar Allianspartierna siffror för att ge sken av att vi har fel. Men siffrorna blir intressanta först när de sätts i sitt sammanhang. Det är då det Alliansbyggda luftslottet blir tydligt.

När Alliansen påstår att de satsar mer än 200 miljoner kronor på psykiatrin är det en sanning med modifikation. Den absolut största delen – nästan 120 miljoner kronor – går överhuvudtaget inte till nya satsningar, utan är den sedvanliga uppräkningen för högre löner och hyror och för att befolkningen växer och fler därmed behöver vård.

Endast 42,5 miljoner kronor går till nya satsningar på den offentliga psykiatrin. Det här vet så klart Alliansen, så frågan som måste ställas är varför de försöker ge sken av något annat.

Förra året gick barn- och ungdomspsykiatrin i Skåne nästan 19 miljoner kronor back. Alliansen tillför 12 miljoner extra i år. Det täcker alltså inte ens förra årets underskott, hur mycket Alliansen än väljer att inte svara på det.

I sydöstra Skåne krävs enligt förvaltningen minst 6,5 miljoner kronor extra för att korta köerna till vuxenpsykiatrin så att vårdgarantin kan nås. Alliansen tillför 4 miljoner. Här i norra Skåne får vuxenpsykiatrin noll kronor i extra satsningar.

På punkt efter punkt blir det uppenbart att Alliansen återigen underfinansierar den offentliga psykiatrin. Det krävs bara enkel matematik för att se det. Det är just därför psykiatrinämndens egen budget varnar för att pengarna riskerar att inte räcka. Den frågan undviker dock Alliansen att svara på i sin artikel.

Istället anser M, C, L och KD att vi i Miljöpartiet är respektlösa när vi pekar på de här hålen i deras budget. Det känns märkligt att behöva påminna Alliansstyret att det är vår roll som oppositionsparti att granska politiken som förs. Det kommer vi fortsätta att göra.

Det enda respektlösa är att måla upp en fortsatt underfinansiering av den offentliga psykiatrin som ”en makalös” och ”historisk” satsning, som Alliansen gör. Det är respektlöst mot både patienter, medarbetare och anhöriga. Det är de som drabbas av Alliansens politik.

Fredrik Hanell (MP), ledamot i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden

Mätta Ivarsson (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne

Läs mer