Erik om otryggheten: ”Vi går inte ens på krogen längre”

Jourhavande reporter Artikeln publicerades
Många känner sig otrygga i Kristianstads centrum efter mörkrets inbrott.
Foto: Tommy Svensson
Många känner sig otrygga i Kristianstads centrum efter mörkrets inbrott.

Flera ringde i dag efter att ha läst vår artikel om otryggheten i Kristianstad och ville ventilera sina åsikter. Men allt var inte bara problem och brottslighet denna måndagsmorgon.

Först ut är Erik. Han vill berömma Carolin Dahlman och hennes senaste ledare.

– Hon är den enda som vågar skriva rakt ut om vad som händer i samhället, säger han.

Erik och hans familj läste även i måndagstidningen artikeln om otryggheten i Kristianstads centrum och berättar att de alla känner likadant, han, hans fru och hans söner.

– Både jag och min son har blivit rånade och numera går vi inte ens på krogen längre, jag eller min fru, på grund av risken att bli knivhuggna, rånade eller våldtagna. Så nu slipper krögarna oss. Det är dags att politikerna rättar till detta som de ställt till med.

Samma tankar har en dam som säger att hon bor på en lugn ort på landet, utanför Kristianstad, och som ogärna åker in till stan på eftermiddagen och aldrig någonsin kvällen.

– Det är inget bra rykte för Sverige att så många känner sig otrygga i samhället. Jag tror tyvärr att det är för sent att stoppa utvecklingen nu.

Nästa uppringare har uppmärksammat att det är Donationsveckan och har en idé:

– Man ska inte fråga om folk vill donera sina organ, utan om de vill ha några. Om man inte är beredd att ge ska man inte heller kunna få. Svenskar vill ofta bara ha och ha utan att ge något själva, säger han.

Signaturen ”Miljötänkare” har ett förslag gällande just miljön. Närmare bestämt vårt dricksvatten.

– Jag tycker att vi här ska börja med att ha våra handfat ovanför toalettstolen som de har i Japan och återanvända vattnet när man spolar. Det tar dessutom mindre utrymme säger han.

Sist ut är två personer som ringer efter varandra och är glada över att Kristianstad kan få ett egen permanent Miró-museum. Först ut av dem är Bo.

– Det skulle få stadskärnan att blomstra. Låt Nils Trydings donation komma upp i ljuset. Hoppas att politikerna inte sätter stopp för detta nu utan gör något bra av det.

Stine i Norra Strö får avsluta med samma tankar.

– Jag blev så glad när läste detta, säger hon.

Stine har till och med blivit så inspirerad att hon börja måla Miró-affischer på Hembygdsföreningens onsdagsträffar som de har varannan vecka.

– Hoppas att museet blir av nu. Det skulle locka många besökare och vara bra för stan, säger hon.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.