Ett badhus ska vi ha!

2008 tog politikerna i hand och bestämde sig för ett antal utvecklingsfrågor som man tänkte vara överens om, över de politiska blocken. Ett av dem var badhus i Åhus. Än står det inget badhus på orten och nu reagerar Åhuspartiet över den utveckling Kristianstadsbladet kunde presentera i veckan; planer på ett utbyggt Kantarellbad istället för komplett badhus.
Debatt • Publicerad 23 februari 2013
Att bygga ut Kantarellbadet duger inte tycker Åhuspartiet.
Att bygga ut Kantarellbadet duger inte tycker Åhuspartiet.Foto: Annica Jönsson

Inte tusan ska vi acceptera ett äventyrsbad för turister i Åhus! Inte ska vi nöja oss med en vattenpark som kanske kan vara öppen åtta, tio sommarveckor!

Det är ett badhus vi ska ha. Ett badhus som betjänar Åhusområdets boende, tillika skattebetalare, och besökare året om. Ett badhus som ger förutsättningar för bland annat en god folkhälsa, simkunnighet till 100 procent och möjligheter för Åhus Simsällskap att utveckla sin viktiga verksamhet.

Ett ombyggt Kantarellbad färdigt till sommaren 2014 är inte en anläggning som kan ersätta det – genom den 2008 blocköverskridande överenskommelsen Handslaget – utlovade badhuset i Åhus.

En sommaranläggning förlåter inte på något vis politikers oförmåga att infria det ingångna löftet. Det förlåter inte heller tjänstemäns dribblande med fördyrande krav som ledde till att kostnaderna för att driva ett badhus överskred det årligt avsatta beloppet. Detta gjorde det omöjligt för intresserade privata entreprenörer/badhusägare att förverkliga ett BadÅhus. Är detta månne en strategi för att få ett nytt badhus i Kristianstad?

Var finns då taktiserande tjänstemän? Troligen inom kultur- och fritidsförvaltningen. Möjligen även inom andra förvaltningar. Att KoF och C4 Teknik i hemlighet planerar för ”Kantarellbadet 2.0” är uppseendeväckande. Tyvärr inte förvånande. Det är inte ovanligt att tjänstemän i kommunen driver frågor bortom av politiker åt dem givna uppdrag.

De ledande politiker som skrev under Handslaget, och de som efterträtt dem, bör utan dröjsmål visa sådan handlingskraft att de nu presenterade tjänstemannaidéerna om ett ombyggt Kantarellbad förs till arkiv.

Istället gäller det att med kraft förverkliga ett badhus i Åhus med för god funktion nödvändiga resurser. Lyx och galanteri kan reserveras ett nytt badhus i Kristianstad, lämpligen byggt när badhuset i Åhus är färdigt och invigt. Ett nytt C4-bad, privatägt så klart, får gärna ha 50-metersbassäng. Sådana tränings-/tävlingsbassänger lär det finnas alldeles för få i Skandinavien.

Åhuspartiet har drivit frågan om badhus i Åhus med folkhälsa som ett mål. Vinster av förbättrat mående bör räknas in i kommunens kalkyl för vad som kan vara acceptabelt pris för drift av ett badhus i Åhus. Då kan sannolikt ytterligare miljoner vara god investering.

Ett turistbad istället för ett badhus är en skymf, ett hån mot Åhus och de kommuninvånare som skulle betjänas av ett badhus på orten. Det är en skam för och förnedrande för de kommunpolitiker som inte visat att de är trovärdiga – men också för de tjänstemän som aktivt motarbetat tillblivelsen av ett badhus i Åhus.

Nyligen bortgångna politikern Barbro Kärrstrand sade 2012: ”Alla politiker i kommunen ska skämmas om det inte blir ett nytt badhus i Åhus.”

Heder åt henne! Finns politisk hederlighet bland övriga i Handslaget? Eller är hederlighet och politik för er motsatta storheter?

Åke Hultqvist ,

tidigare gruppledare för Åhuspartiet

Med instämmande av samtliga deltagare vid Åhuspartiets årsmöte 20130219

Mikael Hallqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.