Ett pensionärsfientligt samhälle

Debatt • Publicerad 6 augusti 2014
Det var väldigt enkelt att sänka skatten för yrkesarbetande. Att sänka den för pensionärerna är oändligt mycket svårare, skriver debattskribenten.
Det var väldigt enkelt att sänka skatten för yrkesarbetande. Att sänka den för pensionärerna är oändligt mycket svårare, skriver debattskribenten.Foto: Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Pensionen för en normalpensionär sänktes i år med omkring 400 kronor per månad.

Man skyller på en broms. Tidigare har man lånat, var det 352 miljarder kronor, av pensionärerna. Dessa skulle enligt Göran Persson betalas tillbaka krona för krona. Varken den förra eller den nuvarande regeringen har gjort någon ansats till detta. Hade man gjort det, hade det nog inte behövts någon broms. Ren stöld alltså.

Ett pensionärspar med normal pension har under de senaste sju åren betalt 100 000 kronor mer i skatt än ett yrkesarbetande par med samma inkomst.

Det var väldigt enkelt att sänka skatten för yrkesarbetande. Att sänka den för pensionärerna är oändligt mycket svårare. Moderaterna kan det inte alls. Socialdemokraterna kan tänka sig att först sänka med en 50-lapp i månaden för de med lägst pension, om några år även sänka för de med lite högre pension, och kanske, framåt år 2020, om ekonomin så tillåter, utjämna helt. För många är det en klen tröst, eftersom de är döda då.

Reinfeldt hade i Almedalen det dåliga omdömet att med spydighet nämna de partier som ville sänka skatten för de som inte jobbar. Nej, pensionärer jobbar normalt inte.

Jan Björklund skröt med att de hade sänkt skatten för ”vanliga människor”. Vad är då pensionärer? Skäms han inte?

Förr fick man vid försäljningen av sitt hus räkna upp inköpspriset med ett visst antal procent per år.

Normalt får man i dag, om man tar hänsyn till inflationen, inte mer för sitt hus än vad man en gång gav. Man ska alltså betala skatt för en fiktiv vinst. Indexuppräkningen bör återinföras.

Avgifter för läkarbesök höjs. Gränser för frikort höjs. Detta drabbar av naturliga skäl mest de äldre. Rabatt för äldre borde införas.

Jag vill uppmana alla pensionärer att vid valet rösta på det parti som på allvar lovar att med kraft verkligen driva deras sak.

Leo Pettersson
Ulf Wass
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.