EU-politik för att fasa ut djurförsöken

Debatt • Publicerad 24 april 2014
Djurförsöken har inte minskat, skriver Jonas Paulsson, Djurens parti.
Djurförsöken har inte minskat, skriver Jonas Paulsson, Djurens parti.Foto: Foto: Jurek Holzer/TT

Den 24 april uppmärksammas försöksdjurens dag över hela världen. Vi bör tänka på de många, ofta svårt lidande, individer som i regel sitter inspärrade i torftiga och trånga utrymmen helt utan stimulans.

Dessvärre ökar antalet djurförsök. Men Djurens parti vill bryta den trenden och istället fasa ut djurförsöken i EU genom att införa skatter och avgifter så att alternativa metoder blir mer lönsamma.

I EU är visserligen kosmetikatester på djur förbjudet. Detta har emellertid inte lett till att djurförsöken minskat, tvärtom. Det beror på läkemedelsindustrins storsatsningar på genmanipulerade försöksdjur. Dessa djur är designade för att utveckla sjukdomar. De föds upp i en industriell skala och används både för att testa mediciner och kemikalier.

Grymheten mot våra försvarslösa medvarelser är oerhörd. Vi smittar dem med bakterier, virus och parasiter. Vi experimenterar med deras DNA.

Vi dödar havande för att komma åt deras foster. Vi gör dem lama och stympar fingrar, tår och andra kroppsdelar. Vi syr igen deras ögon och utsätter dem för exceptionell värme eller kyla. Vi smetar in dem i giftiga ämnen och tvingar dem att andas giftig rök. Allt sker i enlighet med EU:s gemensamma djurskyddslagar.

För försöksdjurens skull behövs Djurens parti i det nya Europaparlament som väljs den 25 maj.

Djurens parti är ett framtidsparti som tror på forskning och vetenskapliga framsteg i kombination med en modern etik. Det innebär att medicinsk forskning inte görs på hela djur som kan uppleva lidande utan istället görs på biologiska system utan ett centralt nervsystem med förmåga att känna smärta. Den visionen kan förverkligas med en gemensam EU-skatt på djurförsök som seden gradvis ökas tills målet är nått.

Lina Campbell
Jonas Paulsson, Partiledare för Djurens parti
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.