Annons

Fanns ingen plan B när ni tvingade bort oss från makten

Vi hade först tänkt lämna debatten utan kommentar. Men eftersom Liberalerna i Bromölla nämner vårt parti och väljer att inte berätta hela historien så känner vi att det inte är mer än rätt att ge invånarna en nyanserad beskrivning om vad det var som faktiskt hände från valet 2018 fram till hösten 2020.
Sverigedemokraterna • Publicerad 9 februari 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverigedemokraterna i Bromölla hoppas på en valrörelse med högt i tak och utan lögner.
Sverigedemokraterna i Bromölla hoppas på en valrörelse med högt i tak och utan lögner.Foto: Johan Nilsson/TT

Anledningen till att vi i SD valde att lämna makten handlade om att en majoritet såg det som sin uppgift att göra allt i deras makt för att fälla oss och vårt styre helt utan förbehåll. Bromölla har inte varit den enda kommunen som tvingats byta styre under innevarande mandatperiod, ett exempel är i Svalöv där Sverigedemokraterna 2019 tog över styret med bland annat Liberalerna.

Att Liberalerna dessutom har mage att påstå att det stora underskottet som uppkom i början av mandatperioden var en effekt av sverigedemokratisk, moderat och kristdemokratisk politik vittnar om att man medvetet utelämnar viktiga händelser. För faktum är att Bromölla kommun har, likt flera andra socialdemokratiskt styrda kommuner, i åratal byggt sin ekonomi på statsbidrag och finansierat sin verksamhet genom dessa. När statsbidragen sedan uteblir och fodringarna till Migrationsverket inte bifölls skenade kostnaderna.

Annons

Och när kommunen väl fick utökade ekonomiska resurser under slutet av 2019 som en följd av att det kommunala utjämningssystemet reformerades valde Sverigedemokraterna att lägga fram en kompletteringsbudget för 2020 där vård- och omsorgsverksamheten fick en utökad ram för att kunna hantera underskottet. Dock valde en majoritet av fullmäktige (inklusive L) att låsa upp pengarna inom utbildningsverksamheten istället för där de gör bäst nytta. Då blir det ganska svårt att styra en kommun när man som parti inte ens kan få igenom sin kompletteringsbudget.

”Någon plan B hade ni inte gällande att få till ett eget styre.”

När den parlamentariska situationen till slut blev ohållbar i kommunen som en följd av ett växande ekonomiskt underskott orkestrerat av bland annat L och en växande pandemi så gick vi i SD ut och sökte brett stöd bland alla partier för att skapa majoritetsstyre gällande den ekonomiska politiken resten av mandatperioden för kommunens bästa. Det förslaget föll dessvärre och istället för att sitta med den kommunala kungakronan utan att få igenom vår politik så valde vi att lämna över makten till er.

Då visade det sig att ni i den dåvarande oppositionen hade lyckats med plan A som var att mota bort SD från makten, men någon plan B hade ni inte gällande att få till ett eget styre.

När det nuvarande styret, Samverkan för Bromölla, sedan valde att gå fram med sin budget och sin skattehöjning valde vi i SD att lägga ner våra röster då våra egna förslag föll. Detta trots att vi kunde valt att haverera och fälla förslagen i syfte att vinna populistiska poänger. Men en sådan låg nivå sänker vi oss inte till, utan i stället har vi valt att föra en konstruktiv diskussion med samtliga partier i de frågor som behövt lösas för kommunens bästa.

Så att skylla tidigare underskott på SD och M är en ren lögn. Det märks att valmaskineriet har börjat hos Liberalerna, men vi i SD ser fram emot en trevlig valrörelse med högt i tak och utan smutskastning eller lögner. Efter valet hoppas vi att Bromölla kommun får ett stabilt majoritetsstyre som SD är en del av.

Filip Persson, gruppledare SD Bromölla

Magnus Persson, vice gruppledare SD Bromölla

Andreas Ottosson, ersättare i kommunstyrelsen för SD Bromölla

Annons
Annons
Annons
Annons