Färre vildsvin – färre vapen

Det kom ett förslag från Nils Gyllenkrok på Björnstorp att soldater ska träna skjutning med automatvapen på levande vildsvin i de svenska skogarna. Det var nog inte så väl genomtänkt.
Debatt • Publicerad 30 april 2014
Vi behöver färre vildsvin men vi behöver definitivt också färre vapen i samhället, tycker centerpartisterna Per-Ingvar Johnsson och Lennart Pettersson.
Vi behöver färre vildsvin men vi behöver definitivt också färre vapen i samhället, tycker centerpartisterna Per-Ingvar Johnsson och Lennart Pettersson.Foto: Foto: Tommy Svensson

Vi behöver färre vildsvin men vi behöver definitivt också färre vapen i samhället. Att ha soldater som tränar skjutning med skarpa skott i skog och mark skapar en otrygghet och inkräktar på allemansrätten på ett helt oacceptabelt sätt. Det skulle innebära att vi har stora militära övningsfält utan kontroll. Var och en förstår att detta inte fungerar. Däremot skulle man kanske kunna få ta jägarexamen parallellt med den militära utbildningen. Det kan ju ses som en variant på att få ta körkort på vissa transport- och fordonsprogram i skolan.

Det är svårt att jaga vildsvin. Det tar tid och får oftast ske på nätterna. Det kan därför vara svårt att kombinera med ett vanligt arbete. Med möjligheter till ersättning skulle detta hinder delvis kunna undanröjas.

Centerpartiet och regeringen har underlättat för vildsvinsjakten genom att bland annat tillåta belysning på utfodringsplatser, bildförstärkare som gör det lättare att jaga i mörker och en utredning om vildsvinsfällor.

Det finns dock ytterligare åtgärder som kan genomföras och även då för att minimera viltskadorna.

Utfodringsförbud så att naturen själv kan bidra till en begränsning av stammen.

Skottpengar till jägarna för varje skjutet vildsvin.

Bidrag till låga viltstängsel runt växtodling och anläggningar.

Mer vilt på matsedeln, vilket bidrar till högre priser på vildsvinskött.

Sen är det kanske möjligt för markägarna att se över nivåerna på sina jaktarrenden. Vill man ha färre vildsvin och mindre skador på sina grödor, har det klart ett värde. Detta överlåter vi dock till varje markägare att själv avgöra.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Per-Ingvar Johnsson (C), Riksdagsledamot, Åhus, Lennart Pettersson (C), Riksdagskandidat, Svalöv
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.