GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Felaktiga slutsatser på svag grund

I en av den senaste tidens partiledardebatter uppgav Ebba Busch Thor att det under 2018 förekom 100 000 våldtäkter eller försök till våldtäkt och att nästan 8 000 anmälts. Hon ställde frågan till statsministern varför förövarna inte utvisats utan får stanna i Sverige, skriver Irene Ludvigsson.
Politik • Publicerad 24 maj 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor.
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor.
Foto: Naina Helén Jåma/TT

Det hade varit hederligt om Ebba Busch Thor hade framhållit att siffran 100 000 bygger på en enkät där NTU gjort en uppskattning av förhållandena 2017. Av de antaganden som gjorts i enkäten är ingen anmäld, åtalad och ännu mindre dömd. Busch Thor presumerar också att alla är utvisningsbara, nämligen att de är icke svenskar eftersom enligt grundlagen kan ingen svensk medborgare utvisas.

Däremot framgår av statistik från 2017 att 1162 personer dömdes för sexualbrott varav 190 för våldtäkt. Det är långt från de siffror som KD-ledaren åberopar. Hon gör sig skyldig till flera felaktiga slutsatser som naturligtvis triggar i gång Jimmie Åkesson som påstår att problemet är importerat. Hon redovisar inte hur man skulle kunna utvisa dessa fiktiva personer. Dessutom lever vi ännu i ett rättssamhälle där ingen utvisas utan dom. Jag hoppas att det så förblir så och att inte Busch Thors synsätt får inflytande.

Jag kan inte annat än dela Anne Rambergs uppfattning ”Om betydelsen av korrekta fakta i den politiska debatten” med anledning av Rambergs granskning av dessa uttalande. Anne Ramberg är advokatsamfundets generalsekreterare.

En politiker bör vakta sina ord för att inte på falska grunder trigga igång hatet och främlingsfientligheten. Det borde Ebba Busch Thor också inse för det kan väl inte vara så att det var det som var avsikten? Hur kan någon ha förtroende för en partiledare som vill utvisa människor med en enkätundersökning som grund?

Irene Ludvigsson

Kristianstad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.