Annons

Fick inte EU-motståndarna rätt?

Debatt • Publicerad 3 januari 2005

Kristianstadsbladet gläder sig på nyårsafton åt tio goda år med Europeiska unionen och skriver att "1990-talets massarbetslöshet har försvunnit". AMS-statistik säger att 7,8 procent är arbetslösa i oktober 2004. Vidare att 25000 industrijobb, bland annat från Nolato, försvunnit utomlands under året som gått. Antalet fasta jobb minskade med 100000 under året. Är det vad Kristianstadsbladet kallar ett gott år med EU?

Är det inte i stället så att den svenska arbetslösheten EU-anpassats? Precis som vi EU-motståndare varnade för så har också skatterna EU-anpassats. Lägre skatteinkomster ger färre anställda inom skola, vård och omsorg.

Annons

Visst förstår jag att en välbetald ledarskribent glädjs åt att den socialdemokratiska regeringen, med stöd av vänsterpartiet, avskaffat – EU-anpassat – arvs- och gåvoskatten. Men tänk i så fall på att, när nu socialdemokraterna förverkligat ett gammalt borgerligt krav, blir det väl svårare att hitta ämnen för ledarskriverier? Har kanske Kristianstadsbladet något exempel på att Sverige påverkat EU? Eller är det så att EU, och därmed marknaden, är överordnad den svenska riksdagen?

Kristianstadsbladet tycker också att det var "skrattretande löjlig" skräckpropaganda, när vi EU-motståndare 1994 skrev att Sverige skulle förlora sin självbestämmanderätt om vi gick med i EU.

2002 beslöt riksdagen (s, m, c och kd) att neutralitet inte längre är ett mål för Sveriges politik, utan bara en möjlighet. Är inte självbestämmandet borta när även Sveriges utrikes- och försvarspolitik har EU-anpassats? Som en följd av neutralitetens avskaffande, beslöt riksdagens samtliga partier nu före jul att avskaffa det nuvarande svenska försvaret. I stället för invasionsförsvar ska den svenska krigsmakten ställas om till "insatsförsvar".

Den allmänna värnplikten ersätts av en yrkesarmé. 1100 svenska kontraktsanställda soldater ställs till EU:s förfogande. Enligt beslut i EU ska denna snabbinsatsstyrka försvara EU:s ekonomiska och politiska intressen varhelst i världen de hotas. För att svenska soldater skulle få lov att skickas ut krävde dock socialdemokraterna att det fanns ett beslut i FN:s säkerhetsråd. Nu är det bara "önskvärt". Har exempelvis Kristianstads riksdagsmän frågat sina väljare om vi vill avskaffa Sveriges månghundraåriga neutralitet?

Till skillnad från riksdagspartierna och Kristianstadsbladet (?) tycker vi kommunister att Sverige ska bevaras neutralt och att vi inte ska skicka soldater till EU. Självbestämmanderätt bygger ytterst på att man, om så behövs, kan försvara sig militärt. Kpmlr vill ha ett folkförsvar, byggt på allmän värnplikt. Utbildningstiden kan förkortas och vapen måste anpassas till ett folkförsvars behov. Skapandet av en svensk legoknektsarmé med uppdrag att ingripa mot andra länder och folk måste stoppas. Heder åt de svenska officerare som vägrar utlandstjänst.

Visst kan jag förstå att Göran Persson (s) inte vill låta svenskarna folkomrösta om vi vill att Sveriges självständighet ska ersättas av EU:s nya grundlag, resultatet blir ju ett nej. Men varför då kalla sig själv för demokrat och oss kommunister för odemokratiska?

Ulf Johansson

Kommunistiska Partiet, kplmr

Kristianstad

SVAR: När det gäller 1990-talets massarbetslöshet så uppstod den före EU-medlemskapet den 1 januari 1995. Den berodde huvudsakligen på misstag begångna av svenska regeringar under 1980-talet. Fortfarande har vi för hög arbetslöshet i Sverige, men läget är generellt bättre i dag än under 1990-talets kris, även om regeringens manipulationer med statistiken förvirrar även de som är insatta i arbetsmarknadspolitikens labyrinter.

Annons

Johansson efterlyser exempel på att Sverige påverkat EU. Sverige har bland annat, tillsammans med Danmark, drivit igenom en miljögaranti som innebär att enskilda EU-länder vid vissa tillfällen får ha strängare miljöregler än de som gäller för hela unionen. Detta möjliggör för vissa länder att vara miljöpolitiska spjutspetsar och föredömen. Sverige har också varit pådrivande och opinionsbildande i de steg mot ökad öppenhet och för ökad jämställdhet mellan könen som unionen tagit de senaste åren.

EU-medlemskapet innebär inte att Sverige tvunget måste ge upp sin neutralitetspolitik. Det finns medlemsländer som är neutrala, bland annat Österrike och Irland. Sveriges säkerhetspolitiska linje bestäms av riksdagen inte av EU, även om unionen är på väg mot ett, relativt minimalt, försvarspolitiskt samarbete. Kristianstadsbladet bejakar denna utveckling. Demokratiska stater ska stå tillsammans och värna fred och stabilitet gentemot olika hot, det kan gälla aggressiva diktaturer, terrorism med mera. Vi är också för ett svenskt Nato-medlemskap.

Ledarredaktionen på Kristianstadsbladet – vi har för övrigt lägre lön än Lars Ohly, Göran Persson, Aftonbladets ledarskribenter och många andra opinionsbildare på vänsterkanten – delar Johanssons önskan om en svensk folkomröstning om förslaget till en EU-konstitution. Vi tror och hoppas på att jasidan skulle vinna en sådan folkomröstning. Därmed skulle unionens legitimitet i Sverige öka ytterligare.

När de demokratiska staterna i Europa samarbetar är det inte bara till gagn för medlemsländerna och vår kontinent, det påverkar även hela världens utveckling i en mer positiv riktning.

Politiska redaktionen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons