Finns de rätta förutsättningarna?

Debatt • Publicerad 4 maj 2005

Regeringen har beslutat att skjuta fram utbetalningen av statsbidraget för bredbandsutbyggnad. Ett enigt regionfullmäktige har beslutat att förskottera pengar till bredbandsutbyggnaden i Skåne. Denna satsning är en väsentlig faktor för att de olika regiondelarna skall kunna utvecklas och vara attraktiva för företag. Bredband är en väsentlig del av infrastrukturen och därmed för nordöstra Skånes tillväxtpotential, men det är en ynkedom att s-regeringen inte håller sina löften.

Mer bekymmersamt när det gäller infrastrukturen är att regeringen beslutat om att skjuta fram E22:ans utbyggnad, till motorvägsstandard, på obestämd tid. Statsrådet Ulrica Messing var för en tid sedan i Skåne och träffade bland annat socialdemokraten Uno Aldegren. Vid detta möte sa statsrådet att hon möjligtvis kunde tänka sig andra finansieringsformer. Som jag har förstått det är det förskottering av medel från region och kommuner ministern kan tänka sig och inte en förskottering i form av en så kallad OPP-lösning (Offentligt och Privat Partnerskap), vilket jag tycker är synd. Jag tror att en överväldigande majoritet av partierna i regionfullmäktige är överens med mig om hur oerhört väsentlig E22ans utbyggnad är för tillväxten i hela Skåne, men framförallt för de nordöstra delarna. Jag skulle verkligen önska mer handling från sossarna än bara tomt prat om hur de använder sina olika kanaler och det enda som kommer ut av detta är nya försämringar för Skåne i regeringens beslut. Men tyvärr får vi alla sota för att den s-märkta majoriteten har ideologiska skygglappar på sig och inte ser till nyttan i stället för ideologin.

Allra mest bekymmersamt är dock att orkanen Gudrun visade på en oerhörd svaghet i en väsentlig del av infrastrukturen, nämligen elnätet. Vissa delar av nordöstra Skåne var utan ström i uppemot en månad, medan ännu fler områden var utan ström kortare tid. Oavsett om man var utan ström kortare eller längre tid var det oerhört påfrestande både för de människor som bor i de drabbade områdena och de företag som är verksamma där. Gudrun slog ut stora delar av en livsviktig infrastruktur för de boende och företagen.

Befolkningstillväxten är sämre i nordöstra Skåne än i stora delar av övriga Skåne. En förutsättning för att människor ska bosätta sig i Lönsboda är att de känner sig trygga med att infrastrukturen fungerar och att det finns fungerande kommunikationer. Detsamma gäller för företag. Regionfullmäktige har som sagt var beslutat att förskottera pengar till bredbandsutbyggnaden och ger då ett väsentligt bidrag till att hela Skåne ska kunna leva. Men vad hjälper väl bredband om man inte har ström till datorn eller en fungerande telefon? Hur ska man få ett företag som driver callcenterverksamhet att förlägga sin verksamhet till Visseltofta när de inte kan lita på strömtillförseln? Uno Aldegren borde återigen ha visat lite handlingskraft och bjudit in nätbolag till en diskussion om hur man kan lösa nätsäkerheten bättre, så att vi i framtiden slipper att drabbas lika hårt av stormar.

Folkpartiet och de övriga borgerliga partierna driver hela tiden på sossemajoriteten för att ta olika initiativ och vi har bland annat lyckats förmå dem att göra en utredning om stormens konsekvenser. Men vi ser oerhört få egna initiativ fån sossarna, men det är kanske inte mer att vänta när man regerar tillsammans med två tillväxtfientliga partier, v och mp. Låt oss alla hoppas att sossarna nu tar sig i kragen och verkligen tar krafttag i jobbet för att främja tillväxten och jobben i Skåne.

Gilbert Tribo (fp)

regionfullmäktigeledamot

Region Skåne

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.