Fisk utvecklade oss

Svar till Carl Rådemyr ”Djur är mat” (13/1). Vi lever som sagt på 2000-talet, vi är överst i näringskedjan och vi behöver inte göra valet att äta djur, då vi inte är särskilt hotade av någon annan djurart.
Debatt • Publicerad 18 januari 2012

Kroppens bakterier anpassar sig snabbt vid byte till en vegetarisk diet. Bakterierna är inte ”låsta” på en animalisk kost.

Människan är det enda djuret som dricker mjölk efter att ha diat färdigt, men vi människor i väst har en extremt hög laktostolerans gentemot de i Afrika som har väldigt låg laktostolerans, då de inte konsumerar lika mycket mjölk och deras bakterier är därav inte anpassade.

Människan har, som du skriver, i alla tider ätit kött, men inte i den bisarra utsträckning det görs i dag. Vi ser en viktökning generellt i samhället, och om man faktiskt ska äta kött vore det nyttigaste att göra det var tredje eller fjärde vecka.

Titta på japanerna som knappt äter rött kött, Japan är ett av de länder med högst medellivslängd. Rött kött är inte nämnvärt hälsosamt, och studier visar att mjölk lika väl kan uteslutas från matintaget.

Rådemyr hävdar att även växter äter djur, men är den typen av växter vanligt förekommande? Nej.

Om du uppfattat min argumentation som ett försök att påtvinga andra en vegetarisk diet så är det beklagligt.

Jag har aldrig under min tid som vegetarian försökt tvinga på mina tankar på någon annan, jag delar endast med mig av information och försvarar min ståndpunkt. Frågan är vad du har för målsättning med din argumentation?

Den skog som skövlas är till stor del för ny odlingsmark till djuruppfödning. Köttindustrin orsakar enorma utsläpp och det påverkar miljön på ett eller annat sätt. Global uppvärmning eller ej, då det påstås att det fuskas med statistik hit och dit.

Om den sibiriska tundran smälter så kommer stora mängder metan läcka ut och påskynda en global uppvärmning, då mängden koldioxid i atmosfären ökar.

Du säger att åtgärder som fettskatt och så vidare inte skulle göra nytta, men borde du då inte förklara varför det inte hjälper?

Nej, det vore inte särskilt synd om den älgen då den säkerligen har haft en säker, kärleksfull och trygg uppväxt i naturen till skillnad från de kossor och grisar som lever i sin egen skit, packade som sardiner. Djuren behandlas illa, som produkter utan värde oavsett var du befinner dig, även i Sverige.

Sätter du dig emot detta ber jag dig att titta på filmen ”Ett liv som gris” från Djurrättsalliansen. En stor del av de svenska gårdarna lever inte upp till kraven, trots att Sverige ska ha världens bästa djurrättsskyddslag. Du tar otaliga djurs liv genom att konsumera kött, du berövar dem deras frihet.

Du nämnde att köttet (från djur i allmänhet) krävdes för att tänka, vilket inte är korrekt. Det var fisken som fick hjärnan att utvecklas hos människan.

INTERNAL INTERNAL
Jakob Westergren, Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.