Folkets väl har inte berättat hur

Replik på Björn Widmark ”Folkets Väl tar ett ansvar”, 14/8.
Debatt • Publicerad 19 augusti 2014

Som svar till Björn Widmark vill jag återigen säga att jag och Socialdemokraterna inte har missat att Folkets Väl la en egen budget i november 2013. Jag har läst den noga, men ert budgetförslag med siffror berättar inte hur ni ska gå tillväga för att genomdriva alla era besparingar.

Frågor kring detta ställde vi på budgetmötet och vi gör det nu igen. Er representant på budgetmötet sa att vi skulle få denna information löpande under året.

Ni har räknat upp besparingsförslag på 50 miljoner, bland annat politikerarvodena, avskaffa HTAB och HIBAB, effektivisera kommunledningskontoret med mera. Allt för att inte höja skatten och värna kärnverksamheten.

Hur kan man säga att man värnar kärnverksamheten när ni lägger en besparing på skolan med 28 miljoner på två år?

Även om inte Fritid och Kultur räknas till kärnverksamheterna så har dessa frågor en stor betydelse för kommunens tillväxt och utveckling. Där föreslog ni också stora besparingar men Folkets Väl berättar inte på vilka områden man ska göra besparingarna. Vi väntar med spänning på att få se vilka förslag ni kommer att lägga.

Ni kritiserar Socialdemokraterna för att hjälpa den M styrda alliansen, men er budget stämde på många punkter överens med alliansens besparingar på nämnderna. Från Socialdemokraterna och Vänsterpartiets sida la vi inga besparingar på de mjuka nämnderna.

Dessutom har ni tillsammans med alliansen styrt kommunen i sex år. Under dessa år har beslut tagits av majoriteten i det ni kallar för dåliga affärer. Inte i några protokoll kan jag se att ni i Folkets Väl protesterat mot detta.

Mikael Hallqvist
Lena Wallentheim, Oppositionsråd (S)
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.