För alla, som behöver

Debatt • Publicerad 17 maj 2005

"Färdtjänsten minskar kraftigt", läser jag i tidningen (23/5).

Ja, jag slutade ju själv "utnyttja" denna rättighet för mer än två år sen. Jag orkade inte mer … Men den kraftiga minskningen måste ju bero på nånting annat, än att jag slutat åka?

Samres, beställningscentralen för färdtjänst, skickar ju ständigt ut hemmagjorda enkätresultat om hur nöjda resenärerna är. Enkäter som villigt sväljs av ansvariga politiker. Och även av seriös media, såsom Kristianstadsbladet, vilket jag ifrågasatt flera gånger. Lobby som hobby, tycks Samres ha som bisyssla …

Varför minskar då resandet, till och med "kraftigt"? Har färdtjänstkunderna – alltså handikappade, sjuka, gamla – plötsligt fått så mycket mindre behov? Har de blivit så mycket friskare och rörligare, fått bättre syn, behöver inte åka rullstol längre – utan helt simpelt kan hoppa på bussen i stället? Har bussåkandet ökat i motsvarande grad? Hur tar sig de handikappade fram egentligen? Eller väljer de självmant att passiveras hemma …

Kan det ligga något i min egen erfarenhet: att Samres bemötande till slut blev så människofientligt att jag, inte ens jag, orkade använda mig av min rätt till färdtjänst. Och att hanteringen från de anlitade transportörerna snart följde i samma spår. Hur många gamla, svårt sjuka eller handikappade vågar åka färdtjänst i dag - egentligen?

Kommer man i tid till skolan eller jobbet? Eller gudstjänsten – eller rent av sin anhörigas begravning? Och sedan också hem igen?

Är det svaret på dessa undringar vi har fått utifrån det ovannämnda resultatet?

Jag skulle återigen vilja föra vidare de här till synes evigt obesvarade frågorna till kommunens ansvarige: omsorgsordförande Göran Wagermark (s). Eller till de två vice ordförandena, Ing-Marie Nilsson Axelsson (kd) och Bo Silverbern (m), somockså uppbär ersättning för sin platsi omsorgsnämnden. Eller få svar från Bo Rosengren, ansvarig tjänsteman för färdtjänstfrågor. Men jag hoppas inte på nåt svar.

Det är mer än ett år till nästa val, blir det någon förändring (förbättring!) då? Lång tid att vänta, i vilket fall som. Kanske en färdtjänstpeng? Så att man, efter beviljat tillstånd, själv kan välja sin transportör. En Färdtjänst och Taxi för alla!

En berättigad färdtjänst är inte en belastning utan en tillgång för samhället och alla dess innevånare!

Jörgen Erlandsson

Kristianstad

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.