För kunskap och bildning

Debatt • Publicerad 31 augusti 2014
Vi har goda förutsättningar att bygga en riktigt bra skola. Lärarna spelar nyckelrollen, skriver Anders Tell (S).
Vi har goda förutsättningar att bygga en riktigt bra skola. Lärarna spelar nyckelrollen, skriver Anders Tell (S).Foto: Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Den stora utmaningen för den svenska skolan är att rusta våra barn och unga för en föränderlig värld. De måste få kunskaper som stödjer kreativitet och viljan att lära mer. Vi ska höga kunskapsmål, våra unga ska kunna orientera sig i världen och få redskap att förstå den. Kunskap, bildning och vidsynthet ska vara tydliga kännetecken för den svenska skolan. Här spelar hela kedjan, från förskolor till universitet en viktig roll.

Jag redovisar här några av de förslag som Socialdemokraterna nu lägger, både här i Kristianstad och i rikspolitiken, för att nå målet om en skola där alla kan lyckas. Vi har goda förutsättningar att bygga en riktigt bra skola. Lärarna spelar nyckelrollen. På olika sätt ska lärarna stärkas och vi socialdemokrater har lagt flera förslag om det.

Förskolan är väl utbyggd och de allra flesta barn vistas där under småbarnsåren. Förskolan har ett tydligt pedagogiskt uppdrag. För att klara att hålla en hög kvalitet behöver nu barngrupperna bli mindre.

Vi ska ha ett maxtak i förskolan. Småbarnsgrupperna ska ha max 15 barn.

Fler förskolelärare ska utbildas och det ska finnas fler specialpedagoger i förskolan.

I skolan ska det råda lugn och studiero. Det ska finnas tid för varje elev. Det är särskilt viktigt för de yngsta eleverna. Stöd ska ges så tidigt som möjligt.

Klasserna i lågstadiet ska bli mindre.

Fler specialpedagoger ska utbildas och anställas.

En stor lässatsning ska genomföras.

Alla som börjar i första klass ska få en ny läsebok.

Läxhjälp ska ges i skolan.

Med en gymnasieexamen i bagaget är chanserna till arbete och en ljusare framtid mycket större än om man inte lyckats med studierna.

Gymnasieskolan ska öppna dörrar. Andelen som söker till yrkesprogrammen har minskat kraftigt sedan behörigheten till högre studier togs bort. Det är ett stort misslyckande för den borgerliga skolpolitiken. Elever på de studieförberedande programmen ska få en inblick högre utbildning och forskning. I Kristianstad precis som i Malmö ska det vara möjligt att läsa matematik på universitetsnivå när man går på gymnasiet.

Alla gymnasieprogram ska ge behörighet till högre studier.

Yrkesprogrammen måste uppvärderas.

Vi ska utveckla och stärka samverkan med Högskolan Kristianstad.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Anders Tell, 2:e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.