Annons

Förkortad arbetstid fungerar inte för de flesta

Läser insändaren från kommunal, Malin Ragnegård och Tina Christensen om arbetstidsförkortning med fem timmar och bibehållen lön Jag har frågor och tankar om hur detta skall fungera.
Arbetstiden i Sverige • Publicerad 18 augusti 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur ska målare och andra hantverkare kunna hantera en förkortad arbetstid, undrar skribenten.
Hur ska målare och andra hantverkare kunna hantera en förkortad arbetstid, undrar skribenten.Foto: Nils Sjöholm

Jag förstår att det lönemässigt fungerar om man är avlönad med skattemedel, även om dessa pengar skall dras in från en annan kategori som av rättviseskäl också borde tillskansa sig förmåner, men så kommer det inte att bli. Hur mycket måste muraren, snickaren, målaren, rörmokaren med flera hantverkare höja sin timdebitering för att ha bibehållen lön?

Kommer vi att ha råd att anlita dem och hur dyra blir nybyggnationer? Hur skall alla tiotusentals en och tvåmansföretag klara detta med öppettider och lönsamhet, verkligheten är att det finns inga marginaler att anställa. Hur mycket måste min frisör höja priset på klippning för att jobba mindre med bibehållen lön, hen och alla andra som byggt sin verksamhet med en kundkrets går inte att ersätta hur som helst.

Annons

Vi lever idag med höga priser på allt och generösa öppettider och dyra personalkostnader, med arbetstidsförkortning med bibehållen lön för alla (inte bara skatteavlönade) kommer så klart priserna att skena ytterligare. Redan idag är det många i det privata näringslivet som arbetar mer än 40 timmar i veckan för att få ihop sin ekonomi och kunna leva vidare. Skall det införas en affärstidslag för att dra ner på arbetstiderna? Ni menar att med ert förslag skulle fler komma i arbete, vilka då det är ju redan brist på kvalificerad arbetskraft och köerna i sjukvården är förfärliga.

Ni jämför med Danmark där jag arbetat i fyra år i ett miljardföretag och därefter haft ständig kontakt med gamla kolleger, ingen av dem vill kännas vid 34,5 timmars arbetstid, dom skrattar när man nämner det. Samtidigt som frågan om kortare arbetstid väcks så är det aktuellt för att arbeta till 67-årsåldern för att behovet finns av mer arbete, jag har svårt att få ihop det hela.

Roger Hildebrand

”Skall det införas en affärstidslag för att dra ner på arbetstiderna?”
Annons
Annons
Annons
Annons