Annons

Förlåtelsen har en tidstrogen historia

Den 22/10 har Sven-Olof Yrjö Collin en insändare där han pläderar för att: ”Judar, kristna och muslimer anmodas att göra en grundlig genomgång av era heliga texter”. Han menar tydligen att de berättelser om våld som finns i såväl Koranen som Bibeln skall tas bort, skriver Ingemar Arvidsson i Glimåkra.
Religion • Publicerad 23 oktober 2019
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Konstnären Kristina Anshelm har illustrerat den nyutgivna bibeltolkningen med ett 70-tal träsnitt på olika händelser i bibeln.
Konstnären Kristina Anshelm har illustrerat den nyutgivna bibeltolkningen med ett 70-tal träsnitt på olika händelser i bibeln.Foto: Janerik Henriksson/TT

Först måste man då konstatera att det våld och de hot som finns i Koranen fortfarande gäller. Koranen anses vara av ärkeängeln Gabriel en gång för alla given till profeten Muhammad och inte en bokstav får ändras. Koranen skrevs i sin första version cirka år 800, 170 år efter det att Muhammad dött. Inget ursprungsmaterial finns kvar. Under årens lopp har den ändrats, verser har abrogerats (ersatts med senare uttalanden), surornas inbördes tidsordning eller till och med delar av dem, kan inte fastställas. Det gör det därför svårt att veta vad som gäller.

Bibeln har en helt annan bakgrund. Dess bakgrundsmaterial och äkthet styrks av många originaldokument. Till och med romarna skrev och verifierade händelserna samtidigt som de dödade de kristna. Gamla testamentet är en tidstrogen berättelse som inte kan ersättas eller skrivas om. (Ska vi skriva om vikingarnas härjningar, trettioåriga krigets fasor eller?) Sedan sänder Gud sin ende som, Jesus Kristus, fylld av kärlek och rättvisa till oss. Har inte Sven-Olof förstått att vi lever i förlåtelsens kontext (Nya testamentet) som har en tidstrogen historia (Gamla Testamentet) som inte ska eller får skrivas om.

Annons

Läs ”Fotspår i sanden”, även du Sven-Olof skulle kunna ta emot Guds kärlek som överstiger allt förstånd men då får du öppna dina ögon och se hans kärlek i Ordet.

Ingemar Arvidsson

Glimåkra

Annons
Annons
Annons
Annons