Förnybar el är viktigt i energiomställningen
Två repliker har kommit in på Svensk Vindenergis debattartikel i Kristianstadsbladet om att Skånes vindkraft är en viktig del i energiomställningen.
Jan Dahlquist (16/1) menar att klimathotet är påhittat och att ”klimatbluffbalongen” snart spricker. Han menar också att ett ”varmare klimat är mer till nytta än skada för människan och den biologiska mångfalden”. Med den ståndpunkten blir det naturligt att ifrågasätta såväl vindkraften som alla infrastruktur- investeringar som har en tydlig klimatnytta. Dahlquist tar inte heller hänsyn till att vi inte längre har en nationell svensk elmarknad utan en integrerad nordisk elmarknad med en stor andel fossil elproduktion.
Arne L Persson ifrågasätter i sin replik (20/1) mitt påstående att vindkraften sänker elpriserna och menar tvärtom att elpriserna stiger med mer vindkraft. Eftersom vindkraften vuxit kraftigt de senaste åren borde det vara enkelt att kontrollera påståendet. Sedan 2010, då vindkraftsutbyggnaden tog fart ordentligt, har elpriset för en genomsnittlig villakund inklusive elnätsavgifter minskat med 6 procent enligt SCB samtidigt som vindkraftsproduktionen har ökat med 400 procent.
Kundernas kostnad för elcertifikat har också sjunkit under samma period från 4,6 till 2,7 öre/kWh, en minskning med mer än 40 procent.
Persson frågar också vem som betalar för nätutbyggnaden som krävs när vindkraften ska anslutas. Svaret är att det gör vindkraftsbolagen själva. Grundregeln för all typ av elproduktion är att det är den aktör som ska ansluta som själv betalar för anslutningen.
Till sist menar Persson att all elproduktion ökar utsläppen av koldioxid. Ett felaktigt argument eftersom ny koldioxid-snål elproduktion, både förnybart och kärnkraft, till stor del tränger undan fossil elproduktion på den gemensamma nordiska elmarknaden och därmed sänker utsläppen avsevärt.
För varje elkabel vi bygger till våra grannländer blir klimatnyttan större. Den nordiska elmarknaden har också ett underskott av elproduktion och behovet av nyinvesteringar det kommande decenniet är stort.
Sverige har bland de bästa förutsättningarna i Europa att producera förnyelsebar el, inte minst från vindkraft. Tack vare goda vindlägen och ett förhållandevis väl utbyggt elnät kan vi producera ren el till betydligt lägre kostnader än vad som är möjligt i flera av våra grannländer och på kontinenten.
Vi har också tillräckligt med plats för att bygga vindkraft med stor hänsyn till både natur och närboende. Detta är goda nyheter för både klimatet, industrin och vanliga elkonsumenter.