Förnybar energi är framtiden!

Energi Artikeln publicerades
Solenergi i olika former räcker utmärkt till för att förse mänskligheten med energi.
Foto: Lars Åke Andersen
Solenergi i olika former räcker utmärkt till för att förse mänskligheten med energi.

Replik på Joakim Bromans ledare ”Värna kärnkraften” 29 november och Petter Birgerssons ledare ”M och KD tänder ljuset” 11 december.

Solenergi i olika former räcker utmärkt till för att förse mänskligheten med energi. Problemet är att vi idag överutnyttjar stora mängder fossil energi i form av kol, olja och naturgas på ett sätt som förorenar, försurar och rubbar klimatet. Många politiker vill ändå fortsätta använda den dyra kärnkraften för att framställa el, trots risker för olyckor, kärnvapenspridning och extremt farligt avfall. Kärnkraften har i Sverige länge varit en bromskloss som hindrat utbyggnad av förnybar el. Under 1980- och 1990-talet hade Sverige ett överskott av kärnkraftsel, som hindrade utbyggnad av vindkraft och kraftvärmeverk. Politikerna lovade att kärnkraften skulle avvecklas till år 2010. Men de höll inte löftet och nu vill vissa politiker att vi ska köra de gamla kärnkraftverken vidare tills de blir 100 år.

Men utvecklingen har gått framåt. Vindkraftverkens storlek och teknik har utvecklats så att de blivit effektivare och lönsammare. Solcellerna har utvecklats snabbt och kan ge oss stora mängder el i framtiden. Det som behöver utvecklas är bättre teknik för att lagra energin till exempel i batterier eller i form av vätgas, som kan exporteras från en världsdel till en annan och lagras från sommar till vinter.

STOCKHOLM 2013-09-06Solcellerna utvecklas snabbt.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
STOCKHOLM 2013-09-06Solcellerna utvecklas snabbt.

Dagens elnät har just nu lokala och regionala överföringsproblem som vissa politiker låtsas löser sig om vi satsar på kärnkraft. Vi behöver i stället bygga ut ett stabilare och smartare elnät som kan överföra mer energi från Norrland till Sydsverige. Kärnkraften är inte den viktigaste faktorn för att hålla elsystemet stabilt. Det är vattenkraften, som snabbt kan regleras så att den producerar mer eller mindre energi, och håller elsystemet stabilt. Kärnkraften är däremot svårreglerad eftersom det inte går att snabbt öka eller minska elproduktionen.

Dagens energiöverenskommelse har fungerat bra och det är ingen tvekan om att de förnybara energikällorna kommer att klara den framtida elproduktionen och dessutom exportera överskottsel som ersätter fossil el i grannländerna. Men detta förutsätter att man inte åter subventionerar kärnkraften som idag inte är ekonomiskt lönsam att bygga. Joakim Broman vill ”skruva på elmarknaden på ett sätt som gör att kärnkraften kan få betalt för sin pålitlighet och förmåga att balansera upp produktionen.” Detta visar dels en tveksam kunskap om hur elsystemet fungerar och dels att han indirekt vill subventionera kärnkraften ekonomiskt, och därigenom åter missgynna de förnybara energikällorna. Om vi verkligen vill lösa miljöproblemen så ska vi satsa helhjärtat på förnybar energi som drivs av solen. Solceller och solfångare, vattenkraft, vindkraft och bioenergi finns redan och ännu bättre teknik kommer i framtiden.

Markbygden 1101 utanför Piteå är Europas största vindkraftspark på land.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Markbygden 1101 utanför Piteå är Europas största vindkraftspark på land.

Christer Neideman

Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.