GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förorenade utsläpp uppströms Helgeå drabbar Hanöbukten

Åter ser vi att vattenvården inte fungerar uppströms Helgå och hur Hässleholms reningsverk direkt ljuger om utsläpp till Finjasjön. I juli rapporterades det om flytande plast ”polymer” som kommit ut i sjön i tidningen Frilagt 23/7. Den giftiga flytande plasten används som flockningsmedel i avloppsreningsverken och kommer ut i våra vattendrag. Allmänheten får ofta höra talas om microplaster i media men nästan aldrig om de flytande giftiga plasterna, skriver Andreas Vos, ordföranden i Åhus Maritima Sällskap.
Publicerad 15 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Cyanobakterier och svavelväte på botten utanför Vindsurfingbryggan.
Cyanobakterier och svavelväte på botten utanför Vindsurfingbryggan.
Död botten mellan Kantarellen och Vindsurfingbryggan.
Död botten mellan Kantarellen och Vindsurfingbryggan.

Turerna kring Finjasjön fortsätter med att vattnet utanför reningsverk varit helt mörkt och nästan syrefritt ifrån botten upp till ytan i augusti/september.

Längst upp i avrinningssystemet för Helgeå vid Växjö har man haft stora problem med giftig algblomning i tre sjöar under många år. Över 100 miljoner har plöjts ner i projekt av våra skattemedel för att åtgärda problemen. Tyvärr verkar inga dykande miljöinspektörer varit på plats för att se var problemen börjar. Nä, just det Sverige har inga dykande miljöinspektörer anställda för att granska vår vattenvård.

Dykare med cyanobakterier utanför Kantarellen
Dykare med cyanobakterier utanför KantarellenFoto: Andreas Vos

Sedan förra året är Växjö först ut i världen med att aluminiumbehandla sjöarna. Vid en snabb titt på Livsmedelsverkets sida kan man läsa följande ”Studier på djur har visat att stora mängder aluminium kan leda till negativa effekter på fortplantningen och utvecklingen av centrala nervsystemet. Patienter med kraftigt nedsatt njurfunktion kan drabbas av demens, skelettskador och blodbrist i samband med att man använder dialysvatten med höga halter av aluminium” Som medborgare blir man helt förundrad hur man kan behandla algblomning med gift. Var finns det sunda förnuftet.

”Utanför hamnen är det fortfarande bottendöd och i år har det varit stora fotbollsplaner med cyanobakterier på bottnen på grunt vatten mellan vindsurfingbryggan och bryggan vid Kantarellen”

Utanför Åhuskusten fortsätter problemen på bottnen. Utanför hamnen är det fortfarande bottendöd och i år har det varit stora fotbollsplaner med cyanobakterier på bottnen på grunt vatten mellan vindsurfingbryggan och bryggan vid Kantarellen i juli. Detta på en strand som för blå flagg. Cyanobakterierna verkar ha fått fäste på bottnen när det är vindstilla och frånlandsvind. Vid pålandsvind i augusti försvann cyanobakterierna ut med vågorna och kort därefter rapporterades det om badförbud vid Snickarhaken. Kan cyanobakterier bildas så fort och få fäste på bara någon vecka behöver kommunen i framtiden okulärt granska badstranden på bottnen och utöka provtagning under sommarsäsongen.

”Ett plus ett blir alltid två, utsläpp uppströms adderas med alla utsläpp nedströms avrinningssystemen.”

Ett plus ett blir alltid två, utsläpp uppströms adderas med alla utsläpp nedströms avrinningssystemen. Undertecknad har varit med och tagit fram en film om hur svensk vattenvård fungerar längst upp i våra avrinningssystem i vårt dricksvatten. Exemplet som får stå som mall för hela vattenvården är en av Europas största dricksvattentäkter sjön Vättern. Filmen heter ”Vättern under ytan” och ligger på internet.

Politiker och allmänhet behöver utbilda sig så vi tillsammans kan lösa utsläppsproblemen.

Andreas Vos.
Andreas Vos.

Andreas Vos

Ordföranden Åhus Maritima Sällskap

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.