Förorenade utsläpp uppströms Helgeå drabbar Hanöbukten
Turerna kring Finjasjön fortsätter med att vattnet utanför reningsverk varit helt mörkt och nästan syrefritt ifrån botten upp till ytan i augusti/september.
Längst upp i avrinningssystemet för Helgeå vid Växjö har man haft stora problem med giftig algblomning i tre sjöar under många år. Över 100 miljoner har plöjts ner i projekt av våra skattemedel för att åtgärda problemen. Tyvärr verkar inga dykande miljöinspektörer varit på plats för att se var problemen börjar. Nä, just det Sverige har inga dykande miljöinspektörer anställda för att granska vår vattenvård.
Sedan förra året är Växjö först ut i världen med att aluminiumbehandla sjöarna. Vid en snabb titt på Livsmedelsverkets sida kan man läsa följande ”Studier på djur har visat att stora mängder aluminium kan leda till negativa effekter på fortplantningen och utvecklingen av centrala nervsystemet. Patienter med kraftigt nedsatt njurfunktion kan drabbas av demens, skelettskador och blodbrist i samband med att man använder dialysvatten med höga halter av aluminium” Som medborgare blir man helt förundrad hur man kan behandla algblomning med gift. Var finns det sunda förnuftet.
Utanför Åhuskusten fortsätter problemen på bottnen. Utanför hamnen är det fortfarande bottendöd och i år har det varit stora fotbollsplaner med cyanobakterier på bottnen på grunt vatten mellan vindsurfingbryggan och bryggan vid Kantarellen i juli. Detta på en strand som för blå flagg. Cyanobakterierna verkar ha fått fäste på bottnen när det är vindstilla och frånlandsvind. Vid pålandsvind i augusti försvann cyanobakterierna ut med vågorna och kort därefter rapporterades det om badförbud vid Snickarhaken. Kan cyanobakterier bildas så fort och få fäste på bara någon vecka behöver kommunen i framtiden okulärt granska badstranden på bottnen och utöka provtagning under sommarsäsongen.
Ett plus ett blir alltid två, utsläpp uppströms adderas med alla utsläpp nedströms avrinningssystemen. Undertecknad har varit med och tagit fram en film om hur svensk vattenvård fungerar längst upp i våra avrinningssystem i vårt dricksvatten. Exemplet som får stå som mall för hela vattenvården är en av Europas största dricksvattentäkter sjön Vättern. Filmen heter ”Vättern under ytan” och ligger på internet.
Politiker och allmänhet behöver utbilda sig så vi tillsammans kan lösa utsläppsproblemen.
Andreas Vos
Ordföranden Åhus Maritima Sällskap