Förr och nu – funderingar vid Döbelnsgatan

Det är gryning. Vardag i coronatid. Luften är grå, nästan kylig. Stannar upp en stund för reflektion. Där Östra Boulevarden möter Döbelnsgatan. Eller exakt sydsidan av Swedbank mot Intersport. Bengt Svensson tar en tur i minnenas allé.
Kristianstad • Publicerad 9 maj 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lunchdags på Domusrestaurangen.
Lunchdags på Domusrestaurangen.Foto: Peter Åklundh

Två duvor pickar på en brödbit. Döbelnsgatan är skyltad längst till höger, vid bankens nedre taksprång. Denna gata ger för många historisk hänförelse. Georg von Döbeln räddade Sverige med fred i finska kriget 1808-09. Blev krigshjälte och norringarnas första regementschef i Kristianstad.

Galleria Boulevard.
Galleria Boulevard.Foto: Mikael Persson

Man kan inte undgå att tänka på ”Fänrik Ståls sägner”. Författare var Johan Ludvig Runeberg. Bäst minns jag bonden Paavo från folkskolans läsebok. Hans diktning visade klar stil med en känsla av enkelhet. Så Döbelnsgatan, som blev kortare när sista delen av galleribyggnaden var klar. Det block som byggdes efter verkets invigning 2013. Som idag står tomt med och utan reaktion från politiskt med- och omedveten. Får en nostalgisk tanke. Tiden då gamla Domus fanns. Skånetrafikens busstation, McDonalds, kinesrestaurangen och en rymlig väntsal. EN kiosk med rikt sortiment av lektyr, konfektyr och tips. Så regionresenärernas anexliknande korridor, mot fantasi.

”Dagens rätt med husmanskost. De äldre grabbarnas inneställe. Tips, fotbollssnack och Las Vegas-hörna med spel.”

Då gamla Domus med sin funktionalism. Dagens rätt med husmanskost. De äldre grabbarnas inneställe. Tips, fotbollssnack och Las Vegas-hörna med spel. Damer med virknål och mönster i medhavda kassar. Så utsikten från altanen. Doftskön maj med syren och fläder. Bofink och talgoxe nära kaffebrickan och surrande bin. Danskflanörer synade turistkartan och pratade barock och rokoko.

En bit av Döbelnsgatan försvann. En reflektion i pandemi corona-tid. Visst är Galleria Boulevard 300 meter lång. Dock orientalisk för lilla Paris. En mur som centrum en ram och gör Kristianstad till en stad. En byggnad som suddat ut ödelagda gator.

Bengt Svensson

Kristianstad

Maria NilsonSkicka e-post