GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fridays for Future – Nollutsläpp till år 2030

Alltsedan i somras har 15-åriga Greta Thunberg klimatstrejkat utanför Riksdagen i Stockholm. Det har väckt uppmärksamhet över hela världen och många har följt hennes exempel. Varje fredag sätter klimatengagerade sig utanför parlament och kommunhus för att sätta press på beslutsfattarna.
Denatt • Publicerad 30 november 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det handlar om att Kristianstads kommun måste stärka sitt engagemang i klimatomställningen – Nollutsläpp till år 2030!

Det globala klimatavtalet i Paris 2015 betonade att ”Halten av växthusgaser ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig”. Ökningen av jordens medeltemperatur ska hållas ”väl under 2 grader C” och vi ska ”vidta åtgärder” för att begränsa uppvärmningen till max 1,5 grader. FN-organet UNHCR analys visar att det till år 2050 kommer att finnas mellan 250 miljoner och en miljard klimatflyktingar, om vi inte lyckas hejda uppvärmningen.

Alla aktörer - privatpersoner, organisationer, företag, myndigheter, regioner, kommuner - måste nu anstränga sig till sitt yttersta om vi ska lyckas vända utvecklingen. Det gäller även vår kommun. Vi behöver påbörja en reducering av koldioxidutsläppen med ett minimum av årliga utsläppsminskningar på 10 % i absoluta termer.

Vi kommer att lämna in ett medborgarförslag till Kristianstads kommun där vi begär att

* En klimatomställningsplan tas fram för att kommunen ska göra sin del för att nå målet om högst 1,5 graders global uppvärmning. Det innebär ett minimum av årliga utsläppsminskningar på 10 % i absoluta termer. Målet är att kommunen ska ha uppnått nollutsläpp till år 2030. Den klimat- och energistrategi som antogs i vintras är bra men inte tillräcklig.

* Vi vill att kommunen tar initiativ till samverkan med företag, organisationer och andra lokala aktörer för att även de ska minska sina utsläpp.

* Det är också angeläget att kommunen inom två år avyttrar alla innehav i fossilutvinningsföretag som kommunen genom sina fonder har placeringar i.

*Vi vill att kommunen genomför ett kontinuerligt informations- och folkbildningsarbete i dialog med lokala organisationer, näringsliv och skolor i syfte att årligen nå alla invånare och elever i kommunen.

På måndag börjar COP 24 i Katowice, Polen. Det är en speciell anledning till att bilda opinion för den radikala omställning som framtiden kräver av oss. Här liksom på många håll i Sverige visar vi vårt engagemang just den här fredagen. Välkommen att ge ditt stöd!

Bo Olsson

Jan Lindelöf

Christer Neideman

André Rannek

Mari Graneskog

Anna Ferrington

Medlemmar i Framtidsveckan för ett hållbart Kristianstad styrgrupp

Fotnot: 
I Kristianstad samlas vi utanför Rådhus Skåne fredag den 30 november kl.12-13.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.