GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Funktionshindrade möts av kylig likgiltighet

Till alla normalstörda, politiker och tjänstemän som inte förstår hur viktig insatsen kontaktperson är för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
FUB Bromölla Sölvesborg • Publicerad 8 januari 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Personer med funktionsnedsättning har samma mänskliga behov av att ha vänner och därmed också samma rätt att åtminstone ha en vän som alla andra.”
”Personer med funktionsnedsättning har samma mänskliga behov av att ha vänner och därmed också samma rätt att åtminstone ha en vän som alla andra.”Foto: TOM WALL

FUB Bromölla Sölvesborg startade 2015 och sedan dess så har har vi vuxit och blivit en större förening.

Inte för att vi just nu i coronatider kan erbjuda våra medlemmar massor av de aktiviteter vi skulle vilja. Tvärtom finns vi mest till för att ge stöd, på grund av den känslokyla, ointresse och likgiltighet som många med funktionsnedsättning upplever. Det vi egentligen borde kalla för funkofobi.

Hur är det med våra beslutsfattare? Hur ser de egentligen på personer med funktionsnedsättning? Är det människor de ser när de tar sina beslut eller är det bara kostnader.

Högst upp i regeringen är de som tar funkofobiska beslut och i och med det så skickar man en klar signal till resten av det beslutsfattande samhället att det är okej att ta ifrån funktionshindrade medborgare sina rättigheter. Man tar ifrån människor den fundamentala rätten att få välja och rätten att “själv” få lov att bestämma. Du har inte ens rätten att få lov att ha en kompis eller välja vem du vill umgås med eller vad du vill göra på din fritid.

Jag har pratat med och tröstat både föräldrar och anhöriga där man mist sin kontaktperson eller personlig assistans. De upplever att deras vuxna barn tappar gnistan och livslusten. Dom ser ingen mening med att stiga upp ur sängen om morgonen.

Vissa ser ingen mening med att leva längre.

FUB Bromölla Sölvesborg är en förening som arbetar för att personer med intellektuell funktionsnedsättning ska få samma möjligheter som andra att kunna leva ett så fungerande och bra liv som möjligt. Vissa personer behöver mycket stöd och andra mindre.

Många har stora svårigheter med att få vänner, kunna träffa sina vänner och behålla kontakten. Därför finns en insats som heter kontaktperson för att man ska kunna bryta sin isolering, kunna komma ut, och kunna ha en vän, någon som bryr sig, som man träffar och gör återkommande aktiviteter tillsammans med.

Idag nekas många som bor i gruppbostad detta stöd. Det gör mig både ledsen och förbannad att ett så enkelt stöd nekas personer som verkligen behöver det, för att få ett bra och värdigt liv.

Detta är ingen lyx. Tvärtom är det en mänsklig rättighet. För vad betyder livet för oss andra om vi inte får ha vänner? Jag har många goda vänner som förgyller min tillvaro och det tror jag alla som har vänner kan skriva under på hur viktigt det är att ha dem i sitt liv.

Personer med funktionsnedsättning har samma mänskliga behov av att ha vänner och därmed också samma rätt att åtminstone ha en vän som alla andra.

En kontaktperson kan aldrig ersättas av en personal som du har i din gruppboende inom LSS. Det är lite som att umgås med sin mamma, granne eller kassörskan på Ica, det kan vara trevligt men det är ingen vän. En vän är någon du aktivt väljer, någon du tänker på och ser fram emot att träffa. Någon som faktiskt gör att du har anledning att stiga upp ur sängen på morgonen.

”Detta är ett nytt sofistikerat sätt att frånta personer deras rätt över att få bestämma och leva sina liv som dom önskar.”

Du ska inte behöva straffas för att du säger nej till en gemensam gruppaktivitet i din gruppbostad. Det finns gott om tjänstemän som tycker att funktionshindrade ska nöja sig med de gruppaktiviteter som erbjuds och att det är okej att straffa de som säger nej.

Du har som boende i en gruppbostad all rätt att välja en träff med någon du önskar även om du får andra erbjudanden. Det finns inga regler som säger att din rätt att få träffa en vän skulle vara förbrukad. Att säga så är funkofobi.

Detta är ett nytt sofistikerat sätt att frånta personer med intellektuell funktionsnedsättning deras rätt över att få bestämma och leva sina liv som dom önskar.

Till dom som försöker med denna typen av tolkningsföreträden vill jag säga “förlåt dem ty de veta icke vad de göra”. Kanske kan de få högre makters förlåtelse, men de får inte vår.

Charlotte Söderlund, ordförande Fub Bromölla Sölvesborg

Charlotte Hedendahl ordförande föreningen FRISKT

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.