1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Gårdsförsäljning för viktig för käbbel

Av någon anledning tänker vi på ordet käbbel när vi läser moderata riksdagsledamöterna Malmer Stenergard och Heindorffs svar på vår debattartikel ”Ännu ett steg mot gårdsförsäljning” (Kb 3/2). I vår artikel konstaterar vi att vi tack vare januariavtalet, äntligen har fått regeringen att under året tillsätta en utredning om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Det är ett viktigt första steg för att vi ska kunna förändra lagstiftningen, skriver fyra centerpartistiska riksdagsledamöter från Skåne.
Sven Almérs vinodling i Nordanvik vid Näsum.

Vi skrev: ”Oavsett hur mycket vi brinner för våra frågor, har vi en ordning i riksdagen. Först utreder man, sedan lagstiftar man. Det omvända vore ganska olyckligt, när man tänker efter.” Det är något som vi vidhåller.

Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi vidhåller också att det till exempel är viktigt att reda ut vilka drycker som ska omfattas, samt hur förändrade regler stämmer överens med EU:s bestämmelser.

Det är intressant att våra moderata riksdagskollegor menar att detta inte alls behöver utredas. Efter att riksdagen gjort sitt tillkännagivande 2018 konstaterade dåvarande moderata ordföranden i Näringsutskottet att just vilka drycker som ska inkludera och hur det överensstämmer med EU-regelverken är saker som nu behöver utredas.

quote
Då föreslogs att försäljning skulle knytas till besöksverksamhet snarare än produktion. Det tycker inte vi är en lämplig modell.

Det är sant att det finns en utredning från 2010 med ett förslag som den dåvarande Alliansregeringen, med moderat statsminister, kunde ha tagit vidare och genomfört. Då föreslogs att försäljning skulle knytas till besöksverksamhet snarare än produktion. Det tycker inte vi är en lämplig modell. Det skulle öppna upp för exempelvis utländska producenter att starta ett besökscentrum frikopplat från produktion där de kan sälja sina varor. Det är inte optimalt. Sedan riksdagen gjorde ett tillkännagivande om gårdsförsäljning 2018 har Finland utvidgat sin gårdsförsäljning till att gälla både vin och öl, en lagstiftning som vi vill att utredningen tittar på. Det har även kommit en dom från EU-domstolen som visar att det går att kombinera alkoholmonopol och gårdsförsäljning under vissa principer. Detta är också något som en utredning bör titta på. Att inte ta emot en sådan utredning med öppna armar är bara käbbel.

quote
Varför moderata riksdagsledamöter i denna fråga väljer att ta strid mot oss istället för de partier som är emot gårdsförsäljning, är inte helt lätt att förstå.

Varför moderata riksdagsledamöter i denna fråga väljer att ta strid mot oss istället för de partier som är emot gårdsförsäljning, är inte helt lätt att förstå. Det är Centerpartiet och Moderaterna som kämpat för gårdsförsäljning i åratal. Särskilt i Skåne.

Att det nu är Socialdemokraterna och Miljöpartiet som hjälper oss att driva igenom borgerlig liberal politik känns lite märkligt kan vi hålla med om. Men tyvärr lyckades vi i Centerpartiet inte övertala resten av Alliansregeringen när vi hade chansen förra gången. Nu hoppas vi att Moderaterna inte bara vill skriva om gårdsförsäljning men även rösta för det. För nån gång måste väl Moderaterna bli trötta på att stoppa liberala reformer?

KRISTINA YNGWE (C)

Riksdagsledamot Skåne läns södra, ordförande Miljö- och jordbruksutskottet

JONNY CATO (C)

Riksdagsledamot Skåne läns västra

SOFIA NILSSON (C)

Riksdagsledamot, Skåne läns norra och östra

NIELS PAARUP-PETERSEN (C)

Riksdagsledamot, Malmö

Läs mer

Hässleholm

Nu är Covid-teamet igång: Ska minska smittspridningen

Enhetschefen om kommunens nya covid-19 team.

Sport

Stressat KFC förlorade mot BK Olympic

Sent mål sänkte hemmalaget.

Coronavirus

Corona-effekten: Ökat intresse för jakt och jägarexamen

Jägareförbundet har märkt skillnad under våren. Fler söker sig ut i naturen och till jakt.

Sport

KDFF räckte inte till mot FC Rosengård

Andra raka förlusten i allsvenskan.

Kristianstad

Utbildningschef om HD-dom: ”Jag välkomnar utfallet”

”Domslutet är en förutsättning för att kunna bedriva en vettig skolverksamhet.”

Sport

Korsbandet av för Zacarias Jönsson

Tungt besked för talangen och tränaren Mikael Bergqvist.