Annons

Gårdsförsäljning i extra lång långbänk

Det är bra och roligt att Kristina Yngwe (C) med flera är positivt inställda till och vill driva igenom gårdsförsäljning (Kristianstadsbladet, 3/2). Det vill Moderaterna också. Men låt oss ändå tala klartext: Om det blir någon gårdsförsäljning under denna mandatperiod så är det inte tack vare januariöverenskommelsen, utan trots densamma.
Gårdsförsäljning • Publicerad 7 februari 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nej, Centerpartiet kan inte ta åt sig att frågan om gårdsförsäljning går framåt.
Nej, Centerpartiet kan inte ta åt sig att frågan om gårdsförsäljning går framåt.Foto: COSATS METAXAKIS

Artikelförfattarna menar att ett införande av gårdsförsäljning är möjligt tack vare januariöverenskommelsen. Det är inte sant. Sanningen är riksdagen på våren år 2018 gav regeringen i uppdrag att möjliggöra gårdsförsäljning vid svenska vingårdar och ölbryggerier, utan att göra avkall på Systembolagets monopol. Det är inte en ”glipa i betongmuren” som gjort att Centerpartiet fått in frågan om gårdsförsäljning i januariöverenskommelsen. Riksdagen hade redan gett regeringen det uppdraget.

Med samma entusiasm berättar artikelförfattarna att en utredning ska tillsättas. Det är fortfarande oklart vad som behöver utredas. År 2010 visade en utredning hur gårdsförsäljning kan införas i överensstämmelse med EU-rätten och utan att detaljhandelsmonopolet äventyras. Nu återstår det att se om regeringen lyckas få till en utredning under år 2020, tio resultatlösa år efter den senaste utredningen. Konsekvensen är alltså en extra lång långbänk istället för handling.

Annons

Att göra gårdsförsäljning möjligt är bra, men inte bara för de som producerar exempelvis vin och öl, det handlar om en helhet för en hel besöksnäring. Inte minst i Skåne. Det handlar om mat, dryck, kultur, upplevelser och natur. Områden där Skåne är en stark region men som gårdsförsäljning skulle stärka ytterligare. Det skulle stärka hela Skåne som turistregion.

Gårdsförsäljning är bra för både Skåne och Sverige. En borgerlig regering hade haft frågan om gårdsförsäljning högre på agendan.

Maria Malmer Stenergard (M)

Ordförande Socialförsäkringsutskottet, riksdagsledamot, Åhus

Ulrika Heindorff (M)

Riksdagsledamot, Skåne västra

Annons
Annons
Annons
Annons