GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ge katterna ett värdigt liv

Många av oss har katter. De är våra kära små familjemedlemmar och ger oss så mycket av glädje, mys och närhet. Sedan 35 år är jag själv kattägare och vi har vuxit samman till en härlig familj med mycket gos och värme.
Debatt • Publicerad 26 juli 2012

Vår katt Mysan som är chippad och kastrerad försvann i ett obevakat ögonblick då vi var nyinflyttade i Nosaby, vilket resulterat att jag varit ute med efterlysningslappar med foto på henne och det är många som har hört av sig och på så sätt har jag fått många kattvänner.

Men det finns också vilda katter som lever ute i det fria. Många av dem är födda tama och har varit en del i en familj men har sedan blivit utkastade och övergivits och blivit förvildade. En del har liksom Mysan sprungit för långt hemifrån och inte hittat hem igen.

Dessa små fyrbenta familjemedlemmar skal liksom vi människor till doktorn då de blir sjuka. Att gå till en veterinär kostar. Jag tog hand om en katt som blivit sedd i ett sommarstugeområde och som hatade och hade svårt att gå Jag lånade en kattbur av KKS (Kattkommande Syd) och fångade den och gick till veterinären med den.

Den blev avmaskad, vaccinerad, kastrerad och medicinerad. Kostnad 1 250 kronor. En operation i benet som var fyllt av var lyckades och katten fick bo hos oss i Nosaby tills den var färdigmedicinerad.

Jag tog kontakt med katthemmet Tassebo och där fanns det 25-30 katter som blivit omhändertagna. Personalen berättade om en kattunge som blivit utkastad på vägen från en bil. Hur tänker den människan som kastade ut den lilla värnlösa varelsen? Kattungen togs till en veterinär, men tyvärr så gick inte livet att rädda.

Under denna tid som jag letat efter vår katt Mysan har jag hört flera hårresande historier om katter som farit illa.

Är det inte bättre att lämna katten till ett katthem i stället för att kasta ut den från en bil. De hade hittat små katter i en kartong som låg i en container som lämnats för att svälta och dö, berättade de. De tog hand om kattungar till en kattmamma som blev överkörd av en bil och dog. Alla dessa fick sedan nya hem.

På katthemmet Tassebo har jag mött godhjärtade människor som verkligen med själ och hjärta går in för att ta hand om katterna och ger dem vård, mat och kärlek.

När jag nu läser om katthemmet Tassebo vill jag bara lyfta fram, att sådana ställen som Tassebo behövs. Givetvis måste de brister som påtalats åtgärdas och sådant kostar.

Vi är många som värnar om katter och kan hjälpa till ekonomiskt. Kan inte kommunen gå in och stötta här? Och fastighetsägaren, skulle inte han kunna gå in och ordna med ett fungerande fläktsystem?

Jag menar bara att Kristianstads hemlösa katter behöver ett hem.

Mikael Hallqvist
Conny Gavestål, pensionerad Nosabypräst och kattälskare, Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.