1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ge kommunerna rätt att neka sommargäster hemtjänst

Att klara hemtjänstbemanningen under semestern en vanlig sommar kan vara en utmaning för de flesta svenska kommuner, så är det också i Skåne. Under de senaste månaderna har vi dessutom sett att stor kraft och många uppoffringar görs i våra kommuner för att uthålligt kunna hantera den pågående pandemin. Centerpartiet är här tydliga med att fokusera förmågan att kommunerna en längre tid ska kunna erbjuda en kvalitativt bra och stabil hemtjänst, inte minst till dem med stora dagliga behov, skriver Sofia Nilsson, ledamot i Socialutskottet, och Leif Sandberg, Kommunförbundet Skåne.
Vi behöver en laglig möjlighet för kommuner som inte kan klara uppdraget utan att riskera kvaliteten att säga nej till sommagäster.
Foto: JESSICA GOW / TT

De skånska kommunerna har ju dimensionerat för att klara de invånare som är skrivna i den kommun där de i normalfall vistas. När vi nu närmar oss sommaren finns det stora farhågor för att de skånska kommunernas planering och resurser inte kommer räcka om det blir en stor ökning av tillfälligt sommarboende som behöver hemtjänst.

I det läge vi befinner oss i just nu, skulle vi vilja ge kommunerna möjlighet att tillfälligtvis under sommaren neka att utföra hemtjänst till personer som inte är bofasta i kommunen.

quote
Centerpartiet anser att den utmaning den rådande covid-19-pandemin ställer på svensk välfärd är ett synnerligen giltigt skäl att tillfälligt få göra undantag.
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi menar att fokus måste ligga på att leverera kvalitet. Olyckligtvis har förvaltningsrätten i Göteborg upphävt ett beslut i Falkenbergs kommun om att neka hemtjänst, vi ser därför att riksdagen behöver införa ny tillfällig lagstiftning.

Centerpartiet ser naturligtvis att det ska kunna vara möjligt att de kommuner som kan och vill erbjuda hemtjänst åt sommargäster, så ska det givetvis vara fritt fram. Vi behöver däremot en laglig möjlighet för kommuner som inte tror att de kommer klara uppdraget utan att riskera kvaliteten, det måste finnas möjlighet att säga nej.

Centerpartiet anser att den utmaning den rådande covid-19-pandemin ställer på svensk välfärd är ett synnerligen giltigt skäl att tillfälligt få göra undantag.

quote
Centerpartiet vill därför att riksdagen ska införa en tidsbegränsad möjlighet att neka sommargäster hemtjänst...

Centerpartiet vill därför att socialutskottet ger regeringen i uppdrag att snabbt ta fram ett lagförslag som innebär en tidsbegränsad möjlighet för en kommun neka tillfälligt bosatta sommargäster i kommunen hemtjänst.

Kommuner måste – lagligt och tillfälligt – kunna neka sommargäster hemtjänst. Centerpartiet vill därför att riksdagen ska införa en tidsbegränsad möjlighet att neka sommargäster hemtjänst för att klara av hantera covid-19 under semesterperioden.

Sofia Nilsson (C)

riksdagsledamot och ledamot i Socialutskottet, Broby

Leif Sandberg (C)

1.vice ordförande i Kommunförbundet Skåne och kommunstyrelseordförande Tomelilla

Läs mer

Hässleholm

Nu är Covid-teamet igång: Ska minska smittspridningen

Enhetschefen om kommunens nya covid-19 team.

Sport

Stressat KFC förlorade mot BK Olympic

Sent mål sänkte hemmalaget.

Coronavirus

Corona-effekten: Ökat intresse för jakt och jägarexamen

Jägareförbundet har märkt skillnad under våren. Fler söker sig ut i naturen och till jakt.

Sport

KDFF räckte inte till mot FC Rosengård

Andra raka förlusten i allsvenskan.

Kristianstad

Utbildningschef om HD-dom: ”Jag välkomnar utfallet”

”Domslutet är en förutsättning för att kunna bedriva en vettig skolverksamhet.”

Sport

Korsbandet av för Zacarias Jönsson

Tungt besked för talangen och tränaren Mikael Bergqvist.