GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gör det möjligt att åka kollektivt i hela Skåne

Publicerad 21 oktober 2019
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skånetrafiken.
Skånetrafiken.

I torsdagens tidning (17/10) tidning kan man läsa , om hur Skånetrafiken tänkt sig taxan för kollektivtrafiken ska se ut.

Där kan man läsa att priset för en resa mellan många basorter och centralorten i kommunerna höjs kraftigt , eftersom de kommer att ligga i så kallad mellanzon. Vilket bidrar till att de resorna kommer att minska kraftigt.

Om nu politikerna verkligen menar allvar, med sitt miljöprat om att folk ska åka kollektivt , så undrar man hur de tänker. Vi kommunister har ett helt annat förslag, som vi tror att resenärerna skulle kunna bli nöjda med.

För det första: Bryt loss Skånetrafiken från Region Skåne . Omvandla bolaget till en gemensam förvaltning för alla Skånes kommuner.

Låt denna förvaltning planera och bedriva trafiken i egen regi. Då kommer varje kommun ha större möjlighet att påverka trafiken inom sitt område.

För det andra: Inför 0 taxa inom varje kommun.

Vid resor till annan kommun inför tillägg för varje kommun resan passerar. Ibland kan priset bli olika om man reser med buss eller tåg. Då ska det lägre priset gälla.

För det tredje: Utöka turutbudet kraftigt och där det behövs anpassa trafiken efter de verkliga behoven som finns i respektive ort. Det kan exempelvis gälla, att ha en liten buss som samlar upp resenärer i sådana orter som endast har tågförbindelse.

Inför man ovanstående åtgärder kan många på landsbygden kanske sälja sin andrabil, för att åka kollektivt. Och därigenom slippa många av de utgifter man har för den.

Claes Truedsson

Kommunistiska partiet

Kristianstad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.