GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gör ett omtag i ridhusfrågan, Henrik Samevik

Henrik Samevik, vad är egentligen den verkliga anledningen till kovändningarna gällande den gamla ridanläggningen? Gör ett omtag, lägg ner alla befintliga föreningar och starta EN gemensam förening.
Anläggningar • Publicerad 27 december 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Henrik Samevik, verksamhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen.
Henrik Samevik, verksamhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen.Foto: Robert Rolf

Jag har lite på avstånd följt ärendet med en ny ridanläggning i kommunen. Att det varit många turer fram och tillbaka är tydligt.

I början av året kallade Henrik Samevik till allmänna möten med både Hässleholms Ridklubb och Hässleholms Hästsportförenings medlemmar. Det presenterades då en lösning som både föreningarna röstade ja till och det kändes som att Hässleholms kommun äntligen hade planer för att verkligen ge ridsporten ett uppsving.

Det som sedan förvånar är den enorma kovändning som Hässleholms kommuns tjänstemän gör efter detta mötet. Då ska man helt plötsligt placera en ny anläggning på ett helt nytt ställe, bara gynna en förening och lämna den andra åt sitt öde, vilket kommer leda till att den föreningen inte finns kvar med tiden.

Först anger man att det är eventuella kostnader för sanering av mark som är anledningen. Det är inte ens klarlagt om det behövs sanering av marken och oavsett finns det annan placering på fastigheten som helt eliminerar denna fråga. Att det finns en alternativ placering väljer tjänstemännen dock att inte ens lägga fram till politiken och samma sak med ett antal andra dokument som visar att de olika kostnadsalternativ som tjänstemännen tagit fram inte alls är jämförbara och kraftigt missvisande.

Efter detta säger Henrik Samevik i en artikel i Norra Skåne att den gamla ridanläggningen är alldeles för dålig för att göras om till en kommunal anläggning. Detta uttalande baserar han på en ”besiktning” som gjorts av kommunen, men när det efterfrågas protokoll från denna så kallade besiktning så finns det inte. Det har alltså gjorts ett besök på anläggningen, utan att representant från fastighetsägaren funnits med, utan protokoll och utan besiktningsman.

När detta kommer upp till ytan så beställs istället en riktig besiktning med en sakkunnig oberoende besiktningsman. Det ”märkliga” är att denna besiktning visar att anläggningen inte alls är i dåligt skick, utan det är enligt personerna på plats, i sammanhanget, småsaker till mindre summor som behöver åtgärdas för att anläggningen ska uppfylla kraven för en kommunal anläggning.

Så, Henrik Samevik, vad är nu egentligen den verkliga anledningen till denna kovändning?

Jag kan dessutom passa på att presentera en lösning som är mycket bättre och som skulle spara många av skattebetalarnas miljoner.

För utomstående är det en röra med en massa olika föreningar (fyra stycken) med ridhusandelar, reverser och olika bilder av vad som gäller nere på nuvarande anläggning på Österås.

”Jag kan dessutom passa på att presentera en lösning som är mycket bättre och som skulle spara många av skattebetalarnas miljoner.”

Gör ett omtag, lägg ner alla befintliga föreningar, starta EN gemensam förening. Köp den gamla anläggningen, bygg ETT nytt ridhus, minska antalet boxar i den nya anläggningen till ett rimligt antal (det ska bedrivas ridskola, inte privatuthyrning) och vips så är alla problem lösta till en betydligt lägre kostnad.

Jag är fullt medveten om att denna lösningen kommer möta motstånd, men den stora anledningen till att föreningarna inte är sams handlar ju bara om bristen på ridhustider.

Tänk vilka möjligheter vi skulle få med tre ridhus, massa olika tränare att väja på, möjligheter till lag på fler nivåer och discipliner, större/bättre tävlingar, fler funktionärer etcetera. Och framförallt, ALLA ungdomar får samma möjligheter! De slipper fundera över vilken förening de ska representera och övergången från ridskola till privatryttare blir mycket mer flexibel!

För, handen på hjärtat, nog vill vi hästmänniskor samma sak i slutändan – att få en anläggning som sätter Hässleholm på kartan som en hästkommun. Kan vi då göra det tillsammans måste det väl ändå vara den, i längden, mest hållbara lösningen?

Privatryttare med bakgrund i ridskolan

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.