Granska regeringen

Jodå Mattias Karlsson (ledaren den 23/1), givetvis ska en tidning granska. Det ligger liksom i uppdraget. En tidning som bara stryker medhårs tas knappast på allvar.
Debatt • Publicerad 27 januari 2012

Men det bör väl vara en saklig granskning. Rättvis och – om så behövs – avslöjande. Kan också tänka mig att man på ledarplats gärna är lite mer oärlig. Eller kanske nöjer sig med halvsanningar.

Ett exempel från din ledare: Håkan Juholt (S) och hyresbidraget. Visst fick han mer än han hade rätt till, men hur såg blanketten ut? Skulle han fylla i hela hyressumman eller sin del? Vad sa blanketten? Kunde han kanske räkna ut det själv?

Kanske, men varför då ett krav om att bifoga senaste hyresavi? Vad sa denna hyresavi? Jo, totalkostnaden för hyran samt att det gällde två personer. Alltså kunde granskaren av begäran om bidraget lätt se att han därmed skulle vara berättigad till halva summan.

Var blanketten lätt att förstå? Inte enligt de – minst två centerpartister – som gjorde samma misstag. Plus de andra riksdagsledarmöter som i medierna kallades ”flera riksdagsmän anser blanketten krånglig att förstå”.

Är det okej att stora företag får 5 000 kronor/månad per person med fas 3? Hur är det med regeringen och utförsäkringarna från sjukpenning? Är det okej att cancersjuka tvingas till arbete? Är det okej att jaga sjuka med blåslampa? Är det okej att politiker fyllda 50 kan få pension i 15 år, utan krav på att söka arbete?

Mattias, du har alldeles rätt. En tidnings uppgift är att granska. Se då till att granska dem som har makten. Eller är det kanske så att även en svag Socialdemokrati är farlig och måste bekämpas med alla medel.

Så farlig att man inte vågar granska och kritisera regeringen? Som därmed tillåts göra vad den vill.

Krister Book , Yngsjö

Svar: Krister Book antyder att ledarsidor skulle vara oärliga. Jag delar inte Books uppfattning.

Jag har att sakligt beskriva hur det ser ut i politikens värld för att sedan ge mina synpunkter på det. Som i fallet med Håkan Juholt. Hans fall som partiledare är till största delen självförvållad.

Har man inget bättre omdöme än att man låter riksdagen ta över hela sambons hyra blir också domen hård – både från granskande medier men framför allt från väljarna.

Mattias Karlsson

INTERNAL INTERNAL
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.