Ha modet att satsa för framtiden
1874 var kanalen färdigställd och Ivösjön kunde sänkas med en manslängd. Detta projekt var för sin tid respektingivande och efter tre års arbete kunde den 594 meter långa rännan invigas av Kung Oscar II under stort pompa och ståt.
Vinsten med detta projekt var bland annat de landvinningar som uppstod samt den positiva effekten att sjön nu fick ett mindre lynnigt vattenstånd.
Den naturliga avtappningen via den blockstens- och holmrika Amundsån skapade ett oönskat dämme som gjorde att sjön kunde svalla uppemot 150 cm.
Den nybyggda kanalen erbjöd en stabilare avrinning. De schaktmassor som grävts upp bildade nu två spetsiga uddar ut i Ivösjön, dessa pyntar blev ett dåtida center för Bromöllas nöjesliv.
Här fanns dansbana och café med mera. Kringresande cirkusar och andra underhållningsfenomen uppträdde och roade de kanske inte så bortskämda Bromöllaborna på denna smått historiska plats.
132 år senare (2006) sitter undertecknad med i en så kallad idékläckargrupp med uppgift att än en gång låta denna plats bli en tillgång för samhället.
Interregprojektet Ifö-Tejn var uppstartat med målet inställt på att tillvarata markvärden med bra läge. Pyntarna och de utfyllda tomtarealerna nästgårds Iföverken var med sitt sjönära läge en slumrande resurs.
Fyllda av entusiasm såg vi i våra visioner en plats med restauranger, caféer, idrottsanläggningar, övernattningsmöjligheter och utställningslokaler med mera.
Tanken var att det även skulle finnas möjlighet att bosätta sig på detta område. Båtlivet kunde gynnas genom sitt hamnliknande läge och turismen som är på ständig frammarsch skulle få ett naturligt nav. Det redan populära och attraktiva Skogen/Strandängen-området skulle ta ytterligare ett kliv i efterfrågan och värde. Alla var vinnare.
Det fanns inga egentliga gränser. Men så ligger det ju i sakens natur, att när man ”brainstormar” så är idéflödet fritt och begränsningar inget man tar normal hänsyn till.
Men givetvis skulle verkligheten knacka på dörren. Det var vi fullt beredda på. Segdragna juridiska processer kring tvångsinlösning av tomtmark, tolkning av gåvobrev med mera.
Mest överraskande var nog att detta projekt kunde generera så mycket magsyra. Kritiken har varit högljudd och inte alltid förd i ett gentlemannamässigt tonläge.
Jodå, jag har läst den geotekniska rapporten. Den är inte problemfri, men sannolikt inom gränsen för det åtgärdbara. Vidare går det inte att undvika vissa besvärande bieffekter som ökat trafikflöde och så vidare.
I kölvattnet på stora projekt tillkommer nog alltid problem av varierande kaliber, men det mesta brukar gå att lösa med förnuft, sans och lite god vilja.
Så kostar det en rejäl slant och fördelningen av kommunala skattekronor är ju såklart den stora och brännande frågan. Den kloke hyser respekt inför detta faktum.
Sen är det ju inte helt lätt att summera alla parametrar i detta sammanhang, från ett optimistiskt perspektiv skulle det ju kunna vara så att kostnaderna blir ytterst rimliga och inte astronomiska.
Jag är inte samhällsvetare eller ekonom och dessa rader skrivs inte heller för att provocera eller reta upp Folkets Röst. Jag låter bara mina egna tankar få uttryck. Det är fullt lagligt.
Jag tror på Ivöstrand. Om det får växa fram med tiden och sakta bilda en ny stadsdel, skulle det på sikt vara en mycket stor tillgång för samhället.
På sätt och vis handlar det lite om att återställa en plats till sitt ursprung, men också om att ha modet att satsa för framtiden och kommande generationer.
År 2010 omsatte rese- och turismnäringen 130 miljoner kronor i Bromölla kommun, det är värt en del respekt.