Annons

Håll hundarna kopplade på Hovdala – skydda djurlivet

”Guds fria natur” är en fantastisk rekreationsyta för såväl hundar som hundägare och naturälskare, men även hem för en utsatt vild fauna.
Naturvård • Publicerad 28 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Koppel på är vad som gäller vid hundpromenader i Guds fria natur, påpekar skribenten.
Koppel på är vad som gäller vid hundpromenader i Guds fria natur, påpekar skribenten.Foto: Mattias Mattisson

För att, framför allt, skydda det vilda djur- och fågellivet finns lagar som reglerar hundars handhavande. Enligt Naturvårdsverkets tolkning måste hunden ”i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti. I praktiken ska hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig.”

Häromdagen mötte vi på Espehöjden, Hovdala, en dam med två okopplade hundar. ”Mentalt kopplade” påstod hon vid vårt påpekande, trots att hundarna sprang 40-50 meter före och inte kom in vid hennes visslingar.

Annons

Alltför ofta möter vi hundar kopplade i långa löpkoppel och då sniffandes långt utanför Naturvårdsverkets stipulerade ”någon meter”. Vid annat tillfälle mötte vi en äldre man med lös, hoppande hund och fick då en uppläxning om ”kurser för hundrädda”.

Ja, vi är varken bekväma med lösa hundar eller skyldiga gå någon kurs, och ”mentalt koppel” är varken tillförlitligt bland ”folk eller fä”. Man skulle lätt kunna tro att Hovdalaområdet är fullt av ”extremt väldresserade hundar”, när det i själva verket är fyllt av alltför få välutbildade hundägare.

Lagen är, framför allt, till för att försöka skydda det vilda djur- och fågellivet och dess ungar. Så ni hundägare som känner till och följer lagen, uppmana andra hundägare att inte förlita sig på ”mentalt koppel” utan hålla sina hundar kopplade kort. Och var rädda om era hundar, det vimlar av huggormar i ”Herrens hage”.

Per Friberg

”Häromdagen mötte vi på Espehöjden, Hovdala, en dam med två okopplade hundar. ”Mentalt kopplade” påstod hon vid vårt påpekande, trots att hundarna sprang 40-50 meter före”
Annons
Annons
Annons
Annons