Annons

Här har Sofia Nerbrand plumsat i plurret ordentligt

Kristianstadsbladets politiska redaktör, Sofia Nerbrand, pläderade härförleden för fler privatiseringar. Privatisera mera var budskapet.
Och ledarskribentkollegan Mimmie Björnsdotter Grönkvist var inte sen att hoppa på privatiseringståget.
Politik • Publicerad 15 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Carl Bildts friskolereform (1992) var ett riktigt stolpskott, skriver Leif Westerhede.
Carl Bildts friskolereform (1992) var ett riktigt stolpskott, skriver Leif Westerhede.Foto: Henrik Montgomery/TT

Innan ni läser vidare i texten, om ni nu inte redan tröttnat och börjat pilla på mobilen, låt mig göra en sak klar: Sofia Nerbrand har blivit en vitamininjektion för Kristianstadsbladet/Norra Skånes ledarsida. Ytterst läsvärd numera (Petter Birgersson inte att förglömma) och informativ.

Men här har Sofia Nerbrand plumsat i plurret ordentligt.

Annons

Avregleringarna och privatiseringarna de senaste 25–30 åren har förändrat Sverige till det bättre, hävdar Sofia Nerbrand.

Men hallå!

Folk är ju inte dumma, Sofia.

De vet bara alltför väl att tågen ständigt är försenade (om de över huvud taget kommer), att posten inte kommer i tid, att våra äldre inte får den omvårdnad de förtjänar och att skolan inte förmår ge eleverna tillräckliga kunskaper.

”Jag har aldrig röstat med Socialdemokraterna och kommer inte att göra det så länge jag har förståndet i behåll.”
Leif Westerhede

Den som påstår något annat går omkring med ideologiska skygglappar för ögonen.

Att det, åtminstone på sina håll, går att köpa läkemedel efter klockan 18 är förstås bra. Men att även privatiseringen av apoteken varit behäftad med allvarliga brister blev uppenbart under pandemin.

Lagren av läkemedel visade sig bara finnas på papperet; hyllorna med livsviktiga mediciner gapade tomma.

Läkemedelsföretagen, lika lite som andra industriföretag, har något intresse av att ligga med stora lager. Här är det industrins just in time-principer som gäller, och ingenting annat.

Jag har aldrig röstat med Socialdemokraterna och kommer inte att göra det så länge jag har förståndet i behåll.

Men i ett avseende måste jag ge Arga Magda och hennes socialdemokrater rätt: De två politiska beslut som har förändrat Sverige till det sämre står de borgerliga för.

Annons

Beslut vars konsekvenser vi lär få leva med länge, länge till: Carl Bildts friskolereform (1992) var ett riktigt stolpskott, och Fredrik Reinfeldts migrationsöverenskommelse med Miljöpartiet (2011) ett självmål av värsta sort.

Nej, bevare mig för fler privatiseringar!

Leif Westerhede, Opol obun

...

Svar: Vad roligt att Leif Westerhede uppskattar ledarsidans innehåll för det mesta. Att lyckas övertyga om privatiseringarnas förtjänster återstår dock uppenbarligen. Låt mig räkna upp några fördelar: lärare, sjuksköterskor, barnmorskor, apotekare, receptarier, undersköterskor med flera har numera fler arbetsgivare att välja mellan. De kan också starta egen verksamhet. Valfriheten och mångfalden har ökat för kunderna och konkurrensen främjar kvaliteten (resultaten i kommunala skolor på landsbygden är sämst). Att kunna rösta med fötterna har ett stort värde.

Att vara pro market betyder dock inte att man bör vara för pro business. Det finns företag som inte sköter sig, och de ska inte tas i försvar. PostNord har retat undertecknad till vansinne till exempel, och dem undviker jag.

Sofia Nerbrand, politisk redaktör Kb/NSk

Annons
Annons
Annons
Annons