Annons

Hästlandslaget är bra men de är inte några idrottare

Vad har ryttare med idrott att göra? Jag anser att om galan fortsättningsvis ska heta "Idrottsgalan" så ska priserna delas ut till de som utövar just det.
Gala • Publicerad 21 januari 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hopplandslaget: Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson, vinnare av Jerringpriset vid Idrottsgalan 2022.
Hopplandslaget: Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson, vinnare av Jerringpriset vid Idrottsgalan 2022.Foto: Christine Olsson/TT

Vid idrottsgalan i måndags kväll delades ett antal priser ut såsom Svenska Dagbladets Bragdguld, pris till årets lag och det prestigefyllda Jerringpriset.

Samtliga dessa priser gick till ryttare. Jag frågar mig vad har dessa utövare med idrott att göra?

Annons

Enligt Svenska Akademiens ordlista menas med idrott: "idkande av kroppsövningar som avse att bibringas kroppen styrka och sundhet och den utövande personen vissa fysiska färdigheter". Med sport menas: "verksamhet som kräver visst mått av kroppsansträngning och färdighet".

Jag tycker att alltför ofta blandas innebörden av orden sport och idrott ihop. Det mesta som utövas i någon form kan kallas sport, men att utöva idrott är något helt annat.

”Det mesta som utövas i någon form kan kallas sport, men att utöva idrott är något helt annat.”

I Sverige hade vi under förra året ett antal idrottsliga prestationer i världsklass utförda av bland annat Nils van der Poel, Tove Alexandersson, Arman Duplantis, Daniel Ståhl och Sara Sjöström för att nämna några, där fysiska prestationer verkligen ligger bakom.

Jag anser att om galan fortsättningsvis ska heta "idrottsgalan" så ska priserna delas ut till fysiska idrottare i de olika kategorierna annars kan den kallas "sportgalan".

Jag förringar inte hästlandslagets prestation, men den sorterar inte in under idrott.

En sann idrottsvän

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons