Hatet på nätet är inte en kvinnofråga

Det är för jävligt! Detta hat mot kvinnor på nätet! Dessa råa sexistiska yttranden från djupet av de förtryckta drängarnas förr grova skämt i drängstugor och på mansdominerade arbetsplatser har överförts till it. Men är det så enkelt?
Debatt • Publicerad 12 februari 2013
Redaktionerna för finmedia bär ansvar för näthatet, enligt Sixten Andréasson.
Redaktionerna för finmedia bär ansvar för näthatet, enligt Sixten Andréasson.Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Har själv observerat hur fruktansvärt råa kommentarer kommer efter att Jan Myrdal, Jan Guillou eller andra har publicerat en artikel på AB, Expressen eller andra tidningar. Det är inte en kvinnofråga, som ingenting egentligen är.

Jag vill anklaga dem på toppen - redaktionerna för de finare media. De skulle inte använda drängarnas språkbruk. Men de har berett marken för vad som får sägas. Hur mycket skit har de inte spottat ut sig om Åsa Linderborg. Eller Jan Myrdal. Eller Jan Guillou och andra. De har verkligen sänkt ribban. Märkte en viss dämpning efter massakern på Utöja. Men den var tillfällig. Ni fina som anser att kommunismen är åt helvete eller socialism också är förkastlig, försök argumentera sakligt för era åsikter (den liberala andan) och inte som nu varit med den råhet som ni hittills praktiserat. På det sättet har ni släppt fram näthatet. Och bereder därmed marken för nyfascismen.

Mikael Hallqvist
Sixten Andréasson, Everöd
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.