unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Hemskt att folkviljan körs över av makten

De styrande skulle kanske lyssnat mer på Lida Starodubtsevas och hennes dotter i Linderöd samt alla andra som anser att bibliotek är demokratibärare.
Linderöds bibliotek ligger öde. På dörren hänvisas till bokbussen.
Linderöds bibliotek ligger öde. På dörren hänvisas till bokbussen.
Foto: Mikael Persson
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I Kristianstadsbladet på kultursidorna 17 februari skriver Lida Starodubtseva fint om de besök som hon och hennes nioåriga dotter gjort på det nu nedlagda Linderöds bibliotek och hur mycket de saknar besöken där. Hon frågar sig om fina ord som ”Bibliotek är viktiga demokratibärare” betyder någonting längre.

Vi frågar oss också samma sak när vi upprörda tänker på hur moderater, liberaler, centerpartister, kristdemokrater och sverigedemokrater i kultur- och fritidsnämnden i december förra året beslutade att lägga ner biblioteken i Linderöd och på Österäng.

Vi socialdemokrater protesterade mot den ringa besparing som nedläggningarna skulle medföra, särskilt med tanke på den besvikelse som nedläggningarna för med sig för så många människor. ”Varför gör de så här mot dem som bor här”, frågar sig Lida Starodubtsevas dotter.

Besluten om nedläggningarna i december förra året föregicks av protester från de boende i både Linderöd och på Österäng. Debattartiklar skrevs, namninsamlingar gjordes och opinionsyttringar framfördes till ledamöterna i Kultur- och Fritidsnämnden. Men i demokratisk ordning fattade de styrande partierna sitt nedläggningsbeslut och nu är biblioteken på Österäng och i Linderöd stängda.

Lida Starodubtseva kommer från Ryssland och följer protesterna där mot fängslandet av Aleksej Navalnyj och själv känner vi starkt för alla de demonstranter i Belarus som kämpar för demokrati i detta närbelägna land. Det är fruktansvärt när makten i ett samhälle inte lyssnar på folkviljan, utan som i Ryssland och Belarus istället med brutala våldsmetoder försöker slå ner all opposition.

I Sverige har vi demokrati som betyder folkstyre och den fungerar tämligen väl. Även när kultur- och fritidsnämnden i god demokratisk ordning beslutar sig för att med några rösters övervikt lägga ner två bibliotek, för att spara några hundra tusen kronor i en kommunbudget på cirka sju miljarder.

Men man skulle kanske mer lyssnat på Lida Starodubtsevas och hennes dotter i Linderöd samt alla andra som anser att bibliotek är demokratibärare.

Jan Lindelöf, ordförande i S-föreningen (S)amverkan i Kristianstad

Agneta Wandefors-Hörström, styrelseledamot i S-föreningen Tollarp-Linderöd och kommunstyrelseledamot (S)

Läs mer