Hjälpande preparat

En fråga som ständigt återkommer i debatten är utskrivningen av antidepressiva medel. Ofta kritiseras utskrivningen av dessa preparat och de betecknas oftast som ”lyckopiller” eller något som bara psykiskt störda människor tar.
Debatt • Publicerad 12 januari 2012

Debatten om antidepressiva medel måste nyanseras. Vi lever i allt mer stressat samhälle, där prestationsångest är ett dagligt inslag i många människors vardag, liksom svårigheter att få tiden att räcka till.

Allt fler yngre personer har självskadebeteenden eller mår allmänt psykiskt dåligt.

Kraven på oss människor blir allt hårdare då vi ska ha allt högre utbildning även för de mest simpla yrkena.

Att antidepressiva medel kan ge biverkningar är fullständigt självklart, men det ger så gott som alla mediciner, till och med de mest simplaste smärtlindrande preparat såsom alvedon och treo ger biverkningar och kan i sällsynta fall ge allvarliga biverkningar. Precis samma sak är det med antidepressiva medel.

Det framkommer ofta i debatten att läkare borde skriva ut antidepressiva medel i färre gånger, vilket jag inte kan hålla med om.

Köerna till psykiatrin kan vara väldigt långa och i värsta fall får man som patient vänta i flera månader på att få börja gå hos psykolog. Dessutom går det att förhindra allvarligare grad av depression eller ångest om man påbörjar medicinsk behandling i tidigt stadium.

Ju svårare depression eller ju sämre en människa mår, desto svårare är det att må bra igen.

Av den anledningen tycker jag snarare att läkare i större utsträckning än i dag så att fler hinner få behandling i tid innan trappan till att bli frisk blir för lång.

Sedan är det helt absurt att kalla dessa läkemedel för ”lyckopiller”. Medicinerna återställer nämligen bara de naturliga nivåerna av signalsubstanserna i hjärnan, så den som inte har psykiska besvär blir heller inte lyckligare av dessa läkemedel.

Dessa preparat har hjälpt många människor att leva ett drägligt liv och stress, oro och ångest är tämligen vanligt. Risken med den ofta osakliga debatt som brukar blåsa upp om antidepressiva medel är att det riskerar fortsätta tabubelägga psykiska problem.

Ingen ska behöva skämmas för att man har psykiska besvär och får antidepressiva medel utskrivet. Debatten måste sluta utgå från fördomar och gammalt struntprat.

INTERNAL INTERNAL
Jonathan Lindborg (S), Mala
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.