GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hög kvalitet inom kommunal vård och omsorg är viktigt

Det pågår en förflyttning av vården av de mest sköra äldre, från sjukhusen till kommunerna. De äldre och mest sköra vårdas i allt större utsträckning i hemmet och inom vård- och omsorgsboende i kommunen.
Vård • Publicerad 15 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lina Bengtsson, Moderaterna i Hässleholm.
Lina Bengtsson, Moderaterna i Hässleholm.Foto: Simon Rehnström

Utvecklingen har pågått under flera år och ställer allt högre krav på kompetens hos personalen inom kommunal vård, det vill säga vårdbiträden, undersköterskor, sjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter, biståndshandläggare, chefer och MAS.

Att arbeta som undersköterska inom äldreomsorgen är ett krävande yrke, inget enkelt jobb. Det kräver stor kompetens kring bemötande, olika sjukdomstillstånd, näringsbehov och omvårdnad samtidigt som det ställer krav på goda kunskaper i dokumentation samt allt mer digital kompetens. Idag blir vården alltmer beroende av outbildad arbetskraft på grund av rekryteringssvårigheter vilket behöver förändras.

”För att det ska fungera krävs att dessa personer börjar arbeta med enklare uppgifter såsom tvätt, disk och städning samtidigt som de är en del av arbetslaget och får träna på språket, gärna i kombination med SFI-undervisning.”

Redan nu finns det stora svårigheter med kompetensförsörjningen inom vården och tyvärr ser det inte ut att bli lättare. Vi i Moderaterna anser att det är viktigt att upprätthålla en hög kvalitet inom vård och omsorg, det blir allt viktigare efterhand som de vi vårdar i kommunen kräver mer omfattande vård.

För att säkra kompetensen krävs ett långsiktigt arbete med möjlighet för olika yrkeskategorier att utvecklas i sin yrkesroll, få tid att handleda nya kollegor samt jobba med sin specialistkompetens på del av tjänst.

Vård och omsorg behöver personal och att ge fler möjlighet att komma in i jobbet och lära sig språket är ett sätt att rekrytera. För att det ska fungera krävs att dessa personer börjar arbeta med enklare uppgifter såsom tvätt, disk och städning samtidigt som de är en del av arbetslaget och får träna på språket, gärna i kombination med SFI-undervisning. Då kan språkutvecklingen ske snabbare och människor kan snabbare komma in i arbete och egen försörjning i stället för bidragsberoende. När personerna är redo lämplighets- och språkmässigt kan mer kvalificerade uppgifter bli aktuellt. Då får undersköterskorna mer tid att vårda och göra det de är utbildade för och kvaliteten på vård och omsorg höjs när vårdpersonalen kan ägna sig åt vård och inte allt annat.

Lina Bengtsson, Moderaterna i Hässleholm

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.